expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 11 lutego 2015

Pączki cynamonowe

Jakie one są pyszne!! Już podczas zagniatania miałam ochotę jeść ciasto na surowo. Wspaniale pachniało masłem i cynamonem :) 
Pączki cynamonowe mają w sobie tyle dobrego, że one muszą smakować. Podane z mlekiem cynamonowo-kawowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Powiem Wam szczerze, że dawno się tak nie zasłodziłam :) Trudno się im oprzeć. Wydaje Ci się, że masz ochotę na jednego, ale gdy go zjesz to okazuje się, że musisz wziąć jeszcze dwa :) Polecam! 

Składniki na pączki:
  • 375 g mąki
  • 125 ml maślanki, lekko podgrzanej
  • 80 g cukru
  • 5 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 80 g stopionego masła
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 200 g drobnego cukru + 1 łyżeczka cynamonu - do obtaczania

W kilku łyżkach maślanki rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył. 
Mąkę przesiać, połączyć z cynamonem, cukrem i solą. W drugiej misce zmiksować resztę maślanki z jajkiem i sokiem pomarańczowym. 
Wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, wlać mieszankę z jajkiem. Zagniatając ciasto dodawać stopniowo masło. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować w kulę, przełożyć do czystej miski. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. 
Rano ciasto wyjąć z lodówki i postawić na blacie na 1 godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie ciasto podzielić na równe porcje i formować małe pączki, wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na oprószonej mąką blasze, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Pączki smażyć na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony. Na ręczniku papierowym osączyć z nadmiaru tłuszczu. 
Jeszcze gorące obtoczyć w cukrze i cynamonie.



Mleko kawowo-cynamonowe:
  • 450 ml mleka
  • 100 g śmietanki kremowej 30%
  • 25 g cukru
  • 2 żółtka
  • 10 ml esencji kawowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Mleko ze śmietanką podgrzewać, aż się zagotuje. Dodać cynamon i esencję kawową, wymieszać i zestawić z ognia.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać parę łyżek ciepłego mleka z dodatkami,zmiksować i całość wlać do rondelka z mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, do czasu, aż mleko lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przelać przez gęste sitko, schłodzić.
Przed podaniem mleko spienić w blenderze. Podawać z pączkami.
Smacznego :) 




Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Zapach chleba :) 

20 komentarzy:

  1. No zapach to musiał być niezwykły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam ochoty na jednego... Mam ochotę na kilka! :D i oczywiście porcję tego mleczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matulu.. to byłby mój hit! <3 ależ one muszą smakować!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcal sie nie dziwie, ze nie mozna przejsc obok nich obojetnie :) Wygladaja przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyciągam łapkę po....wszystkie :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. W sam raz na jutrzejszy tłusty czwartek :-) już czuję ten aromat :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och jej, jakie cudowne te Twoje pączuchy! Niby u mnie smażone wypieki ciągle na tapecie, ale jeszcze bym się skusił na kilka Twoich :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm muszą obłędnie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak z cynamonem to zdecydowanie dla nas :D Nawet przeżyłybyśmy brak nadzienia xD

    OdpowiedzUsuń
  10. u Ciebie Łucjo pączki cynamonowe, a u mnie sezamowe- zrobimy machniom:) jak to mówił Gustlik? :D
    pachną aż u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka cieknie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cynamon uwielbiam, więc poproszę kilka :-) i to mleczko też :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pod warunkiem, że wszyscy lubią cynamon:-) Dla mnie bomba:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja, na pewno nie skończyła bym sztuce :D nawet dwa to za mało :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszniutkie pączusie! mam na nie ogromną ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyobrażam sobie doskonały smak i zapach. Zaskoczyłaś mnie tą propozycją, znam wiele przepisów na pączki, ale taki widzę pierwszy.
    Jak zwykle zdjecia bardzo sugestywne, ale naciskam guziczek zdroworozsądkowy i będę tylko wirtualnie podjadać.

    OdpowiedzUsuń
  17. Z cynamonem to faktycznie muszą pachnieć, nie dziwię się że surowe już chciałaś jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. one muszą być rewelacyjne w smaku i ten zapach i smak cynamonu - wyobraziłam to sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. to ja wpadnę na nie. najlepiej na całą miskę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU