Jakie one są pyszne!! Już podczas zagniatania miałam ochotę jeść ciasto na surowo. Wspaniale pachniało masłem i cynamonem :)
Pączki cynamonowe mają w sobie tyle dobrego, że one muszą smakować. Podane z mlekiem cynamonowo-kawowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Powiem Wam szczerze, że dawno się tak nie zasłodziłam :) Trudno się im oprzeć. Wydaje Ci się, że masz ochotę na jednego, ale gdy go zjesz to okazuje się, że musisz wziąć jeszcze dwa :) Polecam!
Składniki na pączki:
- 375 g mąki
- 125 ml maślanki, lekko podgrzanej
- 80 g cukru
- 5 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 80 g stopionego masła
- 30 ml soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 200 g drobnego cukru + 1 łyżeczka cynamonu - do obtaczania
W kilku łyżkach maślanki rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył.
Mąkę przesiać, połączyć z cynamonem, cukrem i solą. W drugiej misce zmiksować resztę maślanki z jajkiem i sokiem pomarańczowym.
Wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, wlać mieszankę z jajkiem. Zagniatając ciasto dodawać stopniowo masło. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować w kulę, przełożyć do czystej miski. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano ciasto wyjąć z lodówki i postawić na blacie na 1 godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie ciasto podzielić na równe porcje i formować małe pączki, wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na oprószonej mąką blasze, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Pączki smażyć na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony. Na ręczniku papierowym osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze gorące obtoczyć w cukrze i cynamonie.
Mleko kawowo-cynamonowe:
- 450 ml mleka
- 100 g śmietanki kremowej 30%
- 25 g cukru
- 2 żółtka
- 10 ml esencji kawowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mleko ze śmietanką
podgrzewać, aż się zagotuje. Dodać cynamon i esencję kawową, wymieszać i zestawić z ognia.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać parę łyżek ciepłego mleka z dodatkami,zmiksować i całość wlać do rondelka z mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, do czasu, aż mleko lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przelać przez gęste sitko, schłodzić.
Przed podaniem mleko spienić w blenderze. Podawać z pączkami.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać parę łyżek ciepłego mleka z dodatkami,zmiksować i całość wlać do rondelka z mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, do czasu, aż mleko lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przelać przez gęste sitko, schłodzić.
Przed podaniem mleko spienić w blenderze. Podawać z pączkami.
Smacznego :)
Źródło: Every Cake You Bake
Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Zapach chleba :)
No zapach to musiał być niezwykły:)
OdpowiedzUsuńNie mam ochoty na jednego... Mam ochotę na kilka! :D i oczywiście porcję tego mleczka :)
OdpowiedzUsuńo matulu.. to byłby mój hit! <3 ależ one muszą smakować!! :)
OdpowiedzUsuńSuper pączusie, jadłabym...
OdpowiedzUsuńWcal sie nie dziwie, ze nie mozna przejsc obok nich obojetnie :) Wygladaja przepysznie!
OdpowiedzUsuńWyciągam łapkę po....wszystkie :-D
OdpowiedzUsuńW sam raz na jutrzejszy tłusty czwartek :-) już czuję ten aromat :-)
OdpowiedzUsuńOch jej, jakie cudowne te Twoje pączuchy! Niby u mnie smażone wypieki ciągle na tapecie, ale jeszcze bym się skusił na kilka Twoich :D
OdpowiedzUsuńMmm muszą obłędnie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńJak z cynamonem to zdecydowanie dla nas :D Nawet przeżyłybyśmy brak nadzienia xD
OdpowiedzUsuńu Ciebie Łucjo pączki cynamonowe, a u mnie sezamowe- zrobimy machniom:) jak to mówił Gustlik? :D
OdpowiedzUsuńpachną aż u mnie:)
Aż ślinka cieknie, mniam! :)
OdpowiedzUsuńCynamon uwielbiam, więc poproszę kilka :-) i to mleczko też :-)
OdpowiedzUsuńPod warunkiem, że wszyscy lubią cynamon:-) Dla mnie bomba:-)
OdpowiedzUsuńJa, na pewno nie skończyła bym sztuce :D nawet dwa to za mało :D
OdpowiedzUsuńPyszniutkie pączusie! mam na nie ogromną ochotę!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie doskonały smak i zapach. Zaskoczyłaś mnie tą propozycją, znam wiele przepisów na pączki, ale taki widzę pierwszy.
OdpowiedzUsuńJak zwykle zdjecia bardzo sugestywne, ale naciskam guziczek zdroworozsądkowy i będę tylko wirtualnie podjadać.
Z cynamonem to faktycznie muszą pachnieć, nie dziwię się że surowe już chciałaś jeść :-)
OdpowiedzUsuńone muszą być rewelacyjne w smaku i ten zapach i smak cynamonu - wyobraziłam to sobie :)
OdpowiedzUsuńto ja wpadnę na nie. najlepiej na całą miskę ;)
OdpowiedzUsuń