Pączki i faworki już były, teraz czas na śledzie. Przed nami ostatni weekend karnawału i śledzik, który ma nam przypomnieć o nadchodzących 40 dniach postu.
Mam dla Was przepis na śledzie w buraczkach, które doskonale się prezentują i świetnie smakują.
Na zdjęciu są śledzie jeszcze przed włożeniem do zalewy. Po zamarynowaniu nabierają różowego koloru, są kruche i słodko-kwaśne, a buraczki wspaniale chrupią. Polecam :)
Przepis znalazłam u Olimpii z bloga Pomysłowe Pieczenie.
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 200 g buraków
- 2 czerwone cebule
- 25 g chrzanu w korzeniu
- 3 łyżki rodzynek
- 2 liście laurowe
- 350 ml octu z białego wina
- 200 ml wody
- 300 g cukru
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę 2
razy. Do garnka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Podgrzewać do
momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać liście laurowe, poszatkowaną w piórka cebulę i pokrojonego w paseczki buraka. Całość gotować na średnim ogniu
przez 30 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i do zalewy
wsypać rodzynki. Zalewę całkowicie ostudzić.
Śledzie przekroić na pół po skosie i każdą połówkę zwinąć. Układać w słoiku na zmianę z buraczaną sałatką.
Włożyć korzeń chrzanu. Na koniec całość zalać zalewą, wstawić do lodówki. Śledzie są gotowe po 2 dniach.
Smacznego :)
Wyglądają świetnie - bardzo podobają mi się takie zwinięte śledziki :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na śledziki :-)
OdpowiedzUsuńpo pączkach takie śledzie to rarytas:)
OdpowiedzUsuńPrzyda się na koniec karnawału! Fajne dodatki do śledzika! :)
OdpowiedzUsuńTak! po słodkim czas na śledzie xD
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają ułożone na tej różowej "podkładce". Super muszą wyglądać już po zanurzeniu w zalewie :)
Ja śledziowa jestem na maxa :) muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smakowicie!! Takich jeszcze nie jadłam, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńjak słodko kwaśne to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie śledziki, z buraczkami pycha
OdpowiedzUsuńChętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńa co z chrzanem>?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam :) Chrzan włożyć do zalewy - już zimnej!
Usuńok :) dzieki. wlasnie robie :) Pozdrawiam.
Usuńw lodowce w sloiku czy wystarczy gleboka miska ? z zamknieciem?
OdpowiedzUsuńJasne może być miseczka zamykana :)
Usuńnie zdążyłam zrobić ładnych zdjęc. Sledzie rozeszły się w mega szybkim tempie. Rodzina była zachwycona.
UsuńPYSZNE sledzie :)
Cieszę się :)
Usuń