expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 23 lutego 2015

Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką

Pełna wartości odżywczych i aromatyczna zupa z mięsem, ciecierzycą i pomidorami. Gęsta i sycąca. Z dużą ilością przypraw, które pięknie pachną, rozgrzewają i chronią nas przed przeziębieniem. Polecam zwłaszcza teraz, w sezonie grypowym. 


Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 g pomidorów - u mnie z puszki
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
  • 1 łyżka startego na tarce świeżego korzenia imbiru
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 litra bulionu z mięsa
  • 1/2 litra wody
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry

Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć filet z kurczaka na złoto z obu stron. Zdjąć mięso z patelni i rozdrobnić widelcem na cienkie paski.

Pozostałą oliwę rozgrzać w garnku. Wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i imbir i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Wsypać kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i cynamon. Wszystko przesmażyć 1-2 minuty mieszając, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać mąkę i przesmażyć chwilę z resztą składników w garnku. Wszystko zalać bulionem i wodą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 20 minut. Wrzucić ciecierzycę i pokrojone na kawałki pomidory. Przyprawić solą i pieprzem, gotować kolejne 10 minut. Na końcu dodać usmażonego kurczaka w kawałkach i sok z cytryny. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego :) 




25 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba taka wersja pomidorówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja taka zupke to bym mogla jesc zawsze i wszedzie :) Brzmi niesamowicie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Myślę, że postawiłaby mnie na nogi (tak dopadła mnie cholerna grypa).
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak wygląda, tak smakuje!!!!!!!!!!!! Pychotka! Polubiłam ciecierzycę!!!!!!! Pozdrawiam.
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować ,wstyd się przyznać ,ale nie znam smaku ciecierzycy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej jeszcze nie jadłam :) Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna zupka :) Jestem pewna, że by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna, wartościowa i rozgrzewająca. Takie lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. musi być bardzo sycąca i rozgrzewająca! :) wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to ja poproszę miseczkę:D
    pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna zupa :-) lubię takie robić i jeść ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa genialna! Fajne, orientalne smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. też robiłam tę zupę, jest pyszna :) z tego samego źródła się nawet inspirowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zupa za to idealna, mm moje smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka boska ta zupa, ostatnio polubiłam takie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zupa idealna na moje kubki smakowe :))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie zupy mogę jeść przez całą zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna i kolorowa :) Na pewno bardzo smaczna...

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszna zupa,właśnie gotuję ją po raz drugi.
    Dzięki za przepis.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszna zupa,właśnie gotuję ją po raz drugi.
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU