expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 28 kwietnia 2015

Krem dyniowy z topinamburem i szpinakowym pesto



Lekki, pikantny krem z dyni i topinamburu. Podkręcony szpinakowym pesto. Zapraszam :)



Składki na zupę:

  • 300 g obranego topinamburu
  • 500 g obranej dyni
  • ziemniak
  • cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki chili
  • łyżeczka kurkumy
  • ok. 1 litr wody, lub bulionu
Masło rozgrzać, wrzucić pieprz, liście laurowe. Chwilę podprażyć, kiedy zaczną pachnieć dodać poszatkowaną cebulę, zeszklić. Wsypać chilli i kurkumę, następnie pokrojone w kostkę topinambur i ziemniaka. Często mieszając podsmażać wszystko ok. 10 minut. Zalać wodą, lub bulionem, dodać dynię. Przykryć i gotować, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko. W razie potrzeby dolać więcej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki na pesto szpinakowe:

  • sok z cytryny
  • 2 cm imbiru
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżka orzechów nerkowca + kilka do podania

 Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Do miseczek rozlać krem, na nim wyłożyć pesto ze szpinaku. Podawać z orzechami nerkowca. 
Smacznego :) 


20 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna zupa i pięknie podana

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz jeszcze dynie? Zazdroszcze :) Zjadlabym miseczke tej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorki świetne:)a topinamburu nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też zupa kremowa z batatów, zostało po niej tylko wspomnienie. Bardzo pysznie ją podałaś i już sobie notuję w głowie proponowany przez Ciebie smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorem już przyciąga, nie mówiąc jak musi smakować :) Pyszny miks :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z dodaniem pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne kolory, zupa w takim wydaniu musi smakować przepysznie: ) No i to pesto<3

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja właśnie taka głodna jestem... Zjadłabym miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna zupka- bardzo chętnie wykorzystam przepis jak już będe miał topinambur i dynię z ogródka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne kolory :D Topinambur mamy ale ciągle czekamy aż najdzie nas ochota na niego xD
    Chyba już się trochę go przejadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  11. ale on ma kolory <3 i smak musi być intrygujący- jadłam zupe krem z topinamburu i była wyśmienita, ciekawe jak w tym połączeniu? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacyjny krem! super połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  13. smaki idealne! a dodatek pesto to już w ogóle strzał w dziesiątkę

    OdpowiedzUsuń
  14. ja też bym nie odmówiła takiej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślę, że takie połączenie smakuje wyśmienicie !

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaki piękny kolor kremu, aż chce się jeść i fajne połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU