expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 21 kwietnia 2015

Chałka drożdżowa z sezamową kruszonką

Chałka drożdżowa, o delikatnym pomarańczowo-waniliowym aromacie. Zwieńczona sezamową kruszonką. Lekka, puszysta i słodka. Doskonale smakuje z masłem, miodem i dżemem. Zapraszam :) 

Składniki na chałkę:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 50 g cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 50 g roztopionego masła 
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania chałki

Składniki na sezamową kruszonką:
  • 25 g cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • 60 g masła
  • 50 g sezamu

Drożdże rozkruszyć i połączyć ze szklanką mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut. 
Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość przelać go do mąki i połączyć ze wszystkimi składnikami. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i zapleść warkocz. Chałkę umieścić na papierze do pieczenia i podwinąć końce pod spód. Przykryć i odstawić na 15 minut. 

Składniki kruszonki połączyć. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem, następnie dodać sezam i wymieszać.

Chałkę posmarować jajkiem i używając tarki zetrzeć na chałkę kruszonkę. 

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 35 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :) 


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Wisłę z bloga Zapach Chleba :) 



25 komentarzy:

  1. Pyszna drożdżowa chałka, a jak ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałka z masełkiem i szklanka mleka. To ja proszę takie pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o Boooziu... <3 <3
    zjadłabym pół.. albo 3/4 :D reszta poszłaby do zdjęć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna chałka ci wyszła. Uwielbiam taką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ kusisz Łucjo coraz to lepszymi pomysłami. Sezamowa kruszonka już jest moja, nie wpadłabym na takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z sezamowa kruszonka? Jeszcze takiej nie jadlam. Wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. chałka jest najlepszym pieczywem pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajeczna! Co to musi być za śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak zwykle co upieczesz wygląda wspaniale :) jeszcze raz podkreślę do znudzenia, wiele przepisów na bułeczki, chlebki ... wypróbowałam są zawsze udane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. po prostu pyszna :) podoba mi się pomysł na sezamową kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uuu, ta kruszonka kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyrosła, no i ta kruszonka!<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna, apetyczna, wspaniała!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale mam ochotę na taką chałkę! Chyba jutro poluję na drożdże i biorę się za nią :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudna! Ja też ostatnio piekłam chałkę ale z kardamonem

    OdpowiedzUsuń
  16. Łucjo idealna .... tak o niej powiedział mój Synko - wielbiciel chałek:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczna Łucjo!
    Moje ulubione słodkie śniadanie z chałką w roli głównej.

    OdpowiedzUsuń
  18. Łucjo... jestem pod wrażeniem, jak zawsze na widok Twoich wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaka pyszna chałeczka, jak ja dawno nie jadłam takiej. Sezam mniam coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  20. super pomysł na kruszonkę, a cała chalka wygląda niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU