expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 22 kwietnia 2015

Muffiny owsiane z orzechami

Muffiny owsiane z orzechami włoskimi, masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Puszyste, wilgotne, pyszne. Sycące i pełne wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole lub pracy. Zapraszam :) 

Składniki:
6 dużych muffin, lub 8 standardowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml maślanki
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 60 g masła orzechowego
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
 
Dodatkowo:

  • 6 połówek orzechów do dekoracji
  • 2 łyżki cukru trzcinowego


Mąkę przesiać, połączyć z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią.
W drugim naczyniu roztrzepać jajko z maślanką, olejem i masłem orzechowym. Składniki suche połączyć z mokrymi. Wsypać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką,
Gotową masę rozłożyć równomiernie w formie na babeczki*. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów i oprószyć cukrem trzcinowym.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, około 20 - 25 minut – do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki pozostawić przez 10 minut w foremce, następnie wyciągnąć i studzić na kratce.
Smacznego :) 

* Muffiny upiekłam w formie silikonowej. Jeśli pieczecie w metalowej, wyłóżcie ją papilotkami.

31 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie! Nie dość, że zdrowe to i słodkie i pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniałe Wam wyszły. Z ochotą sięgam po jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo.. takie muffiny to mi się bardzo podobają! :)
    orzeszki, płatki owsiane- pełnowartościowe produkty, a przy tym tak smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne babeczki. . Oj zjadlabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak cynamon - to biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne !!
    ja bardzo lubię muffinki, za szybkość z jaką sie je przygotowuje i różnorodność smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Owsiane ,nie robiłam ,no to mam na następne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinki to ja uwielbiam. Ta wersja bardzo mi odpowiada, piękne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie wyglądają i chyba skusimy się na jakieś ciacho z orzechami w ten weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne, właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie piekłam muffinek ;) czas to zmienić, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha! Zabrałabym kilka do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne, by upiec, schować do koszyka i za miasto....

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, schrupałabym sobie jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mam ochotę na takie muffiny...

    OdpowiedzUsuń
  15. Łucjo , jadę do wnuczka, muffiny wg tego przepisu pojadą ze mną, wspaniałe. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne muffinki, bardzo fajne, orzechowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne muffinki, uwielbiam owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Owsianych jeszcze nie robiłam, ale na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ładne babeczki, no no, no i na pewno w smaku wyjątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne!
    Muszę wrócić do owsianej mąki...
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajne, maki owsianej jeszcze nie przerabiałam. Bardzo mi się podobają. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU