expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 16 września 2015

Drożdżówka ze śliwkami i makiem




Pachnąca drożdżówka ze słodkimi śliwkami,  makiem i delikatną nutką kokosu. Smaczna i efektowna. Zapraszam :)

Składniki na ciasto
forma o średnicy 26 cm
  • 400g mąki
  • 100g masła
  • 160 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • ok. 700g śliwek węgierek + cukier trzcinowy do obsypania

Składniki na masę makową:
  • 100g suchego maku
  • 20 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka
  • 40g cukru
Mak połączyć z kokosem i cukrem, zalać gorącym mlekiem. Odstawić do przestudzenia.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą. Odstawić na 15 minut, by drożdże ruszyły. Następnie dodać mąkę, jajko i ostudzone, roztopione masło. Całość wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Gładkie i lśniące przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Pokroić go wzdłuż na 3 równe paski. Na każdym ułożyć masę makową i zwinąć w rulonik. 
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.  Rulony z makiem układać w tortownicy w kształcie ślimaka. Należy zostawić małe odstępy, aby ułożyć wypestkowane śliwki. Całość przykryć i pozostawić na pół godziny do napuszenia. Przed włożeniem ciasta do piekarnika śliwki posypać cukrem trzcinowym. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 45 minut, do suchego patyczka. Gdyby ciasto za bardzo się rumieniło, przykryć górę papierem do pieczenia. Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)  


25 komentarzy:

  1. Kawał porządnej drożdżówki! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam podobne ciasto w jakiejś gazecie, już tam mnie kusiło, a teraz to już w ogóle się nie oprę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka fajna drożdżówka - połączenie śliwek i maku - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pysznego i jaki cudowny "zawijaniec"! :) Poproszę kawałek do kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, jaka piękna ta drożdżówka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna drożdżówka, do tego herbata z miodem i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędnie wygląda ta drożdżówka! :)
    Świetny pomysł! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłam z nutellą, ale z makiem i wiórkami na pewno smakuje lepiej :D Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość że to moje smaki, to jeszcze taki zakręcony fajny kształt nadałaś. Fantastycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. obłędne ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ dobrze trafiłam, na pewno przepis wypróbuję, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pominęłabym mak bo nie lubie:P

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszne cisto- robiłam z serem i kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliwka i mak to musi być super połączenie a do tego ciasto drożdżowe, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jem ciast ze śliwkami, a maku nie lubie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU