expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 21 października 2015

Tort marcepanowy z malinami

Pierwsze urodziny Kotła za nami. Z tej okazji mamy dla Was specjalne, urodzinowe wydanie magazynu, a w nim 13 tortów na 4 pory roku. 
Tym razem, oprócz przepisów możecie podejrzeć również większą cześć Kotłowej ekipy.


Zapraszam do lektury najsłodszego numeru:


 
http://magazynkociol.pl/pdf/torty.pdf




Tort marcepanowy z malinami

Mocno aromatyczny, wilgotny, a jednocześnie lekki biszkopt przełożony słodkim kremem z mascarpone i białą czekoladą. Całość zwieńczona malinami. Koniecznie musicie go spróbować :)


Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 100 g marcepanu
  • 130 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych płatków migdałowych
  • 40 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
  • 750 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 500 g malin

Składniki na poncz:
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z połową cukru pudru. Odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i pokrojonym na kawałki marcepanem. Do jasnej, puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Całość łączymy z ubitą pianą z białek. Przelewamy do foremki wyścielonej pergaminem.
Pieczemy w temperaturze 170oC, ok. 40 minut.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek lekko ubijamy i łączymy z roztopioną czekoladą.
Składniki ponczu połączyć.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem i przekładamy masą i malinami.
Wykończamy tort porcją kremu i dekorujemy owocami. 
Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. mmm ale bym zjadła kawałeczek, wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę, robi pyszne wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o wow. okladka magazynu obledna :)) patera z okruchami :) a tort wyglada oblednie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na prawdę, pięknie wyglądacie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienicie wygląda to ciacho!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik wygląda bajecznie :-) zresztą wszystkie mnie zachwyciły :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł genialny ,zdjęcie z okładki świetne .Wszystkie zdjęcia i przepisy bardzo dopracowane i piękne.Miło Cię widzieć Łucjo!.Twój tort robi wrażenie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje się obłędnie! Dla mnie totalna bomba, z wielką chęcią wpadłabym i skosztowała ;)

    Stooo lat dla Kotła!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię połączenie słodkiej, białej czekolady i kwaśnych malin <3 Cudny tort!

    OdpowiedzUsuń
  10. Same pyszności i piękności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marcepan i maliny...? Z pewnością było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł. Tyle tortów zebranych w jednym miejscu:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik - rewelacja! Wygląda bardzo efektownie i na pewno jest mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU