Serowe krakersy. Domowej roboty ciasteczka do pochrupania przy piwie, przy filmie, czy książce. Przepis można dowolnie modyfikować i tworzyć własne kompozycje smakowe. Można spróbować wersji ostrej, słodkiej lub słonej. U mnie z sezamem i makiem. Pyszne :)
Przepis stworzony specjalnie do 12 numeru Kocioł:
Składniki:
- 220 g mąki
- 150 g sera cheddar
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 65 g zimnego masła
- 60 ml piwa
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka sezamu
Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę i owijamy
folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy
i wycinamy krakersy, które smarujemy białkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy
15 minut w temperaturze 190 oC. Studzimy na kratce.
Na pewno wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńFajne do piwa :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przesmacznie!
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis. :)
Do kibicowania sprawdzają się świetnie! :)
OdpowiedzUsuńjakie równiuteńkie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńtal fantastycznie się prezentują, że będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Mam wszystkie składniki. Nawet piwo się znajdzie. Chętnie zrobię do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńMożna się od nich uzależnić;)
OdpowiedzUsuńTo musi być uzależniające :D
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńNic tylko chrupać! :D
OdpowiedzUsuńzapisane do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :) muszą równie dobrze smakować
OdpowiedzUsuńPochrupałabym ;)
OdpowiedzUsuńCoś dla moich chłopaków! :)
OdpowiedzUsuńale super przepis ! idealne na przekąskę !
OdpowiedzUsuńObłędnie pyszne chrupaczki! :)
OdpowiedzUsuńIdealna przekąska :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) do pochrupania wieczorami :-)
OdpowiedzUsuńIdealnie wyglądają i muszą być świetne :)
OdpowiedzUsuń