expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 4 sierpnia 2016

Krakersy serowe

Serowe krakersy. Domowej roboty ciasteczka do pochrupania przy piwie, przy filmie, czy książce. Przepis można dowolnie modyfikować i tworzyć własne kompozycje smakowe. Można spróbować wersji ostrej, słodkiej lub słonej. U mnie z sezamem i makiem. Pyszne :) 
Przepis stworzony specjalnie do 12 numeru Kocioł:


Składniki:

  • 220 g mąki
  • 150 g sera cheddar
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 65 g zimnego masła
  • 60 ml piwa

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka sezamu

Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy krakersy, które smarujemy białkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190 oC. Studzimy na kratce.


 
 

22 komentarze:

  1. Wyglądają przesmacznie!
    Podkradam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kibicowania sprawdzają się świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tal fantastycznie się prezentują, że będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe. Mam wszystkie składniki. Nawet piwo się znajdzie. Chętnie zrobię do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można się od nich uzależnić;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale :) muszą równie dobrze smakować

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super przepis ! idealne na przekąskę !

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędnie pyszne chrupaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe :-) do pochrupania wieczorami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealnie wyglądają i muszą być świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU