expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 23 sierpnia 2014

Patisony faszerowane serem na paprykowym musie

Patisony faszerowane mieszanką serów - podane na paprykowym musie. Danie idealne dla wielbicieli serów. Bardzo sycące i treściwe. Mus paprykowy możemy przygotować dużo wcześniej, a już same patisony i farsz serowy to kwestia kilku minut, plus pieczenie. Zapraszam :) 

Składniki na mus paprykowy:
  • 4 duże czerwone papryki
  • 600 g pomidorów lima
  • 4 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól, pieprz do smaku
Paprykę umyć, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Gorące włożyć do foliowego woreczka i odłożyć na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z worka i obrać ze skórki. Usunąć nasiona i drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Bazylię opłukać, osuszyć i oderwać listki od łodyżek. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidory, paprykę, czosnek, cebulę. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać bazylię, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę.

Składniki na farsz serowy:
4 średniej wielkości patisony
  •  200 g żółtego sera, np. edamski
  • 200 g fety
  • 6 łyżek parmezanu - lub innego twardego sera 
  • ser camembert 
  • 2 jajka
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki poszatkowanego drobnego szczypiorku
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa
Patisony umyć, ściąć górę i wydrążyć środki. Od środka oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć w lekko naoliwionej formie. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Patisony wyciągnąć z naczynia i wlać do niego mus paprykowy. Na nim ustawić podpieczone patisony.
Oliwki pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka lekko rozbić, dodać starty ser, parmezan, pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, natkę pietruszki i szczypiorek, pokrojony w kostkę camembert. Wszystko połączyć i wyłożyć do podpieczonych patisonów. Piec jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180-190 stopni. Gdyby ser za bardzo się rumienił - przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego : )

22 komentarze:

  1. Łaaa! No i po co ja tu wchodzę na głodniaka?! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się pomysł na dodanie farszu serowego. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności:) moje patisony zeżarły ślimaki, a na targu jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie :) Przyznam, że patisony jadłam tylko marynowane......czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pysznie wyglądają te patisony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Haha wyglądają niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to zawsze będą jedne z najdziwniejszych warzyw; D Ale wyglądają świetnie: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wyglądają. Dawno nie jadłem.Najlepsze są właśnie takie młode.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam, mniam wygląda niesamowicie smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak statek kosmiczny ;-) Chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na danie!:) ciągle mówię, że muszę je spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Patisony były dla mnie od zawsze ciekawe, ale do tego nie wiedziałam, że można je faszerować. Wyglądają bardzo kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mi się podoba to danie, prezentuje się znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wieki nie jadłam patisonów. Bardzo smaczna propozycja, pozdrowienia M.

    OdpowiedzUsuń
  15. świetny blog, niesamowicie przydatny :) Jestem pod wrażeniem, a przepis świetny! http://undertheveilofinnocence.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. W mojej kuchni wylądował wczoraj spory patison, myślę, że drań ma ze 20 cm średnicy , będzie nadziany;)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo lubię faszerowane patisony, cukinie i inne takie, ale zwykle robię z tradycyjnym mielonym farszem lub z ryżem, Twój pomysł bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU