expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 18 czerwca 2015

Placuszki z cukinii z sosem ziołowym



Delikatne placuszki z cukinii, podkręcone mocno wyczuwalnym aromatem wędzonego twarogu. Doskonale komponują się z sosem ziołowym na bazie jogurtu. Zapraszam :)
 

Składniki na placuszki:

  • 350 g młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • olej do smażenia

Składniki na sos ziołowy:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • garść listków bazylii
  • garść listków kolendry
  • garść natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz


Jogurt i pozostałe składniki sosu umieścić w blenderze i rozdrobnić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i odstawić na 15 minut. Na sicie odsączyć sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Mikserem lekko ubić jajka, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i przyprawy. Następnie wszystko połączyć z cukinią i cebulą.

Placuszki smażyć do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Delikatnie przekładać na papier do osączenia z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z przygotowanym sosem.

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placuszki. Są rewelacyjne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma u mnie lata bez tych pysznych placuszków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kulinarny must have tego lata! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zarówno placuszki jak i sos bardzo mi się podobają! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mnie zaciekawił ten wędzony twaróg, poszukam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, uwielbiam placuszki z cukinii, w tym sezonie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi apetytu narobiłaś :D Usmażę jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  9. W tym sezonie jeszcze nie robiłam placuszków, ale rok temu jadłam je co dwa tygodnie, uwielbiam! Pysznie podane

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam się szczerze że w dzieciństwie nie przepadałam za takimi plackami z cukini. Może dlatego że nie lubiłam cukini. Może gdyby wtedy wyglądały jak te to moje uprzedzenia do cukini byłyby inne

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ostatnio smażyłam kotlety z cukinii z dodatkiem szpinaku i były znakomite! Twoje placuszki wyglądają równie smakowicie, więc chętnie wypróbuję Twoją recepturę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Placuszki z cukinią są przepyszne! Już nie długo będziemy takie robić (mamy nadzieję bo dawno nas na naszym ogrodzie ni było i nie wiemy w jakim stanie nasze cukinie aktualnie się znajdują :P).

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam placki wszelkiej maści :) na ciepło, na zimno... pochłaniam jeden za drugim

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie fajne placuszki. Bardzo lubię cukinię. Nic tylko zajadać ze smakiem. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU