expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 14 czerwca 2014

Rolada buraczana na oleju rzepakowym, z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym

Wytrawna rolada z buraka, z kremem chrzanowym i wędzonym łososiem. Mój sposób na to, jak smacznie podać polskiego buraka z olejem rzepakowym. Dopełnieniem jest lekki chrzanowy krem i wędzony łosoś, podkręcone czerwonym pieprzem.  Całość komponowała się bardzo smakowicie. 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest podstawowym elementem naszej codziennej diety. Jest częstym składnikiem naszych sałatek, ciast i deserów. Nie mogło go zabraknąć w przygotowanej roladzie, która wyszła lekka i sprężysta. Bez problemu ją zwinęłam, a po kilku godzinach chłodzeniu mogłam kroić spójne, równe kawałki. 
Zapraszam :) 

Składniki na ciasto buraczane: 
forma o wymiarach - 32x22 cm
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  •  4 wiejskie jajka
  • 250 g upieczonych i startych buraków
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

2-3 buraki zawinąć w folię spożywczą i upiec w piekarniku do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce (na tych oczkach na których trzemy ziemniaki do placków ziemniaczanych). 
Jajka bardzo dobrze ubić, tak by wyciągnięte z masy mieszadło pozostawiło w niej ślad. Cały czas miksując cienkim strumieniem dodawać olej. Następnie łyżeczka po łyżeczce dodawać starte buraki, przyprawy. Wyłączyć mikser i szpatułką wymieszać masę z przesianą mąką. Całość wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 20 minut. 
Gorące ciasto wyłożyć górą do dołu na czystej ściereczce. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia i gorące zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ułożyć na kratce i całkowicie wystudzić. 

Składniki na krem:
  • 250 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • łyżeczka lekko roztartego w moździerzu czerwonego pieprzu
  • 200 g łososia wędzonego
Serek rozetrzeć widelcem z chrzanem (jeśli lubimy, możemy dać więcej).  Dodać pieprz, wymieszać. 
Ostudzoną roladę delikatnie rozwinąć, posmarować kremem, na nim rozłożyć równomiernie łososia. Roladę zwinąć, owinąć ciasno folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
 
Dodatkowo:
  • 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
  • 2 łyżeczki lekko roztartego w moździerzu czerwonego pieprzu
  • łyżeczka chrzanu
Przed podaniem roladę odwinąć z folii. Jej górę posmarować serkiem roztartym z chrzanem i oprószyć pieprzem. Pokroić w ukośne plastry. Podawać.
Smacznego :)  


 

21 komentarzy:

  1. Taką roladę robiłam już "na bazie" szpinaku i pomidorów. Twoja wersja z buraków bardzo mi się podoba. Wypróbuję na pewno.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! robi kolosalne wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na wytrawną roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z moimi ukochanymi burakami ,cudo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna wytrawna rolada. Buraczki uwielbiam więc chętnie bym zjadła taką :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zobaczyłam to cudeńko na,, mikserze, i nie mogłam nie zajrzeć....
    Wygląda bardzo efektownie i pyszne zapewne jest :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale i bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie to wymyśliłaś i przygotowałaś :) Jak dla mnie to danie na szóstkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, ile witamin:)) Wybornie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda smakowicie , gratuluje! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczna!
    Gratuluję kompozycji smakowej.

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam wersję szpinakową, a ta buraczana jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skomponowana idealnie, cudnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy pomysł do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU