Lekkie i niezwykle delikatne jogurtowe placuszki. Przygotowane w kilka minut doskonale komponują się z ulubionymi owocami. U nas podane z sosem truskawkowym, dzięki któremu moja córka polubiła zrobione w ten sposób owoce. Będę miała dla kogo robić dżemy :) Synek nie podziela jej entuzjazmu, ale może za rok, dwa i jego upodobania się zmienią. Zapraszam :)
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
- 150 g mąki pszennej (t650)
- 50 ml oleju rzepakowego
Jogurt zmiksować z jajkami, olejem i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć składniki. Na suchej, średnio rozgrzanej patelni smażyć niewielkie placuszki. Gdy na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, przewracać na drugą stronę. Dosmażać ok. 2 minut.
Smacznego :)
Źródło: Agata gotuje
Na śniadanie mam biedną kanapkę z serem a tu takie pyszność:(
OdpowiedzUsuńdobrze że mam truskawki może zrobię na obiad bo wyglądają obłędnie:)
Niom. I z jagodami teź dobre.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńDo takiego dania nie trzeba namawiać:)
OdpowiedzUsuńZamawiam jutro na śniadanko:))))
OdpowiedzUsuńO jaaaa! Pięknę są! Pożarłabym 3-4 na lunch w pracy :)
OdpowiedzUsuńO jak pięknie Ci wyszły! Z truskawkami są mega pyszne! Potwierdzam :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam pancakes :) z tymi truskawkami to moje marzenie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki. Chętnie wpadnę i porwę kilka.
OdpowiedzUsuńSuperowe, często zajadam się pankejksami - ostatnio wczoraj :D
OdpowiedzUsuńRozkoszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam z owocami.
Minammmm...
Jak dla mnie idealne na śniadanie, koniecznie z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie ! Ja tak nie potrafię :(
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)) !
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :) i jakie piękne :))
OdpowiedzUsuńAch te truskawkowe frykasy:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :) mniam :)
OdpowiedzUsuńIle nalesnikow wychodzi z jednej porcji? Czy mozna do ciasta rowniez dodac truskawki? Wygladaja cudownie :)
OdpowiedzUsuńJeśli dodawałabym truskawki do placuszków to robiłabym to już na patelni. kiedy placki by się smażyły na pierwszej stronie układałabym 2-3 plasterki na cieście a następnie obracała. Jeśli jednak mogę coś doradzić to radziłabym jednak jedynie truskawki do podania. Placuszki są bardzo delikatne, truskawki dodatkowo ciasto rozrzedzą i i będzie problem z przewracaniem. Nie liczyłam ich, mogło być ok. 15-20 małych pancakes.
UsuńTakie do schrupania i palców wylizywania z truskawkami. :-)
OdpowiedzUsuńidealne na śniadanie, szczególnie dla mojego niejadka :-)
OdpowiedzUsuńzjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńBędę robiła w dym tygodniu. Bardzo apetycznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńT.C.
Cudowne, muszę zrobić bo dawno nie jadłam :(
OdpowiedzUsuń