Truskawki zapieczone pod kokosową kruszonką z dodatkiem płatków migdałowych. Deser, który można przygotować zawsze, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonale smakuje na zimno, ale jeszcze lepiej ciepłe, podane z lodami waniliowymi. Zapraszam :)
Składniki na 3-4 porcje:
- 700 g truskawek
- 60 g mąki pszennej
- 60 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 15 g płatków migdałowych
- szczypta soli
- 3-4 kulki lodów (opcjonalnie)
Truskawki umyć, oczyścić, większe przekroić na pół i ułożyć w naczyniach żaroodpornych (można użyć jednego dużego naczynia, lub kilka mniejszych). Z mąki, kokosu, cukru, masła, soli zrobić kruszonkę, na koniec dodać płatki migdałowe. Kruszonkę rozłożyć na truskawkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 25-30 minut.
Podawać ciepłe z lodami.
Smacznego :)
Źródło: Skoraq cooks
Nie powinnam oglądać takich wpisów wieczorem ;) takie smakołyki pod kruszonką są jeszcze dla mnie nie odkryte smakowo, do przetestowania koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńMarcelina spróbuj koniecznie :)
Usuńtruskawki i kokos - to zawsze musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńTruskawek coraz mniej ale pomysły na nie wciąż fantastyczne masz Łucjo:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olimpio :) Na szczęście u mnie truskawki jeszcze będą i będą :)
UsuńBardzo smaczny deser ,z lodami ,jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńPewnie pachniało w kuchni cudownie<3
OdpowiedzUsuńRewelacja! Koniecznie muszę zrobić taki deser :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/
Kruszonkę uwielbiam, na ciepło to jest mega pyszne tak jak piszesz z lodami :-) ślinka mi leci
OdpowiedzUsuńale smaka robisz
OdpowiedzUsuńJa w sobotę robiłam podobny deserek ;)) pyszotka
OdpowiedzUsuńO mamciu, już sobie wyobraziłam, jak lody waniliowe rozpływają się na tej gorącej kruszonce. MNIAM.
OdpowiedzUsuńCiekawe polaczenie kokosu z truskawkami:)
OdpowiedzUsuńKokosowe smaki i truskawki? Oj, lubię to :)
OdpowiedzUsuńNo muszę to wreszcie zrobić póki jaszcze są truskawki :) pyszności....
OdpowiedzUsuńDeser jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńWykorzystam Twój przepis dodając różne owoce sezonowe
Pozdrawiam serdecznie
takie desery to choćby w ilościach hurtowych :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że owoce po kokosową kruszonką zasmakowały :-) Ja je uwielbiam i to chyba aż za bardzo ;-)
OdpowiedzUsuńmmmmm! z gałką pysznych lodów muszą być pyszne takie cieplutkie truskaweczki :>
OdpowiedzUsuńpyszny i szybki deserek :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńto musi powalać na kolana.. <3
OdpowiedzUsuńSuper, tylko nie bardzo widzę te kokosy... ;)
OdpowiedzUsuńwygląda fajnie,ale gdzie ten kokos ? :)
OdpowiedzUsuńjuż poprawione :)
UsuńLubię takie kruszonkowe cuda :)
OdpowiedzUsuńpyszności :-)
OdpowiedzUsuń