expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Truskawki pod kokosową kruszonką

Truskawki zapieczone pod kokosową kruszonką z dodatkiem płatków migdałowych. Deser, który można przygotować zawsze, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonale smakuje na zimno, ale jeszcze lepiej ciepłe, podane z lodami waniliowymi. Zapraszam :)

Składniki na 3-4 porcje:
  • 700 g truskawek
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 15 g płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • 3-4 kulki lodów (opcjonalnie)
Truskawki umyć, oczyścić, większe przekroić na pół i ułożyć w naczyniach żaroodpornych (można użyć jednego dużego naczynia, lub kilka mniejszych). Z mąki, kokosu, cukru, masła, soli zrobić kruszonkę, na koniec dodać płatki migdałowe. Kruszonkę rozłożyć na truskawkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 25-30 minut. 
Podawać ciepłe z lodami. 
Smacznego :) 


Źródło: Skoraq cooks

27 komentarzy:

  1. Nie powinnam oglądać takich wpisów wieczorem ;) takie smakołyki pod kruszonką są jeszcze dla mnie nie odkryte smakowo, do przetestowania koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawki i kokos - to zawsze musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawek coraz mniej ale pomysły na nie wciąż fantastyczne masz Łucjo:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Olimpio :) Na szczęście u mnie truskawki jeszcze będą i będą :)

      Usuń
  4. Bardzo smaczny deser ,z lodami ,jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie pachniało w kuchni cudownie<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruszonkę uwielbiam, na ciepło to jest mega pyszne tak jak piszesz z lodami :-) ślinka mi leci

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja w sobotę robiłam podobny deserek ;)) pyszotka

    OdpowiedzUsuń
  8. O mamciu, już sobie wyobraziłam, jak lody waniliowe rozpływają się na tej gorącej kruszonce. MNIAM.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe polaczenie kokosu z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokosowe smaki i truskawki? Oj, lubię to :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No muszę to wreszcie zrobić póki jaszcze są truskawki :) pyszności....

    OdpowiedzUsuń
  12. Deser jak marzenie :)
    Wykorzystam Twój przepis dodając różne owoce sezonowe
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. takie desery to choćby w ilościach hurtowych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieszę się, że owoce po kokosową kruszonką zasmakowały :-) Ja je uwielbiam i to chyba aż za bardzo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmmm! z gałką pysznych lodów muszą być pyszne takie cieplutkie truskaweczki :>

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, tylko nie bardzo widzę te kokosy... ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda fajnie,ale gdzie ten kokos ? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię takie kruszonkowe cuda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU