Makaron nadziewany szpinakiem, ricottą i boczkiem. Podany na lekko pikantnym sosie pomidorowym.
Pomysł na danie podsunęła mi koleżanka Marta. Lekko go zmodyfikowałam, ale myślę że wyszło bardzo smacznie :) Zapraszam!
Pomysł na danie podsunęła mi koleżanka Marta. Lekko go zmodyfikowałam, ale myślę że wyszło bardzo smacznie :) Zapraszam!
Składniki:
- 20-25 szt. makaronu muszle (conchiglie)
- łyżka oliwy z oliwek
- ok. 150 g wędzonego boczku
- cebula
- 350 g młodego szpinaku
- 250 g ricotty
- 1/2 szklanki tartego twardego sera
- sól morska Kamis
- kolorowy pieprz Kamis
- gałka muszkatołowa Kamis
Szpinak umyć, osuszyć drobno posiekać. Cebulę, czosnek obrać, pokroić kosteczkę. Boczek bardzo drobno pokroić.
Makaron ugotować al dente w dużym garnku osolonej, energicznie gotującej się wody. Odcedzić i ułożyć na zimnych talerzach.
Na oliwie podsmażyć cebulkę i boczek, do lekkiego zrumienia. Dodać szpinak, zmniejszyć ogień i gotować aż szpinak zwiędnie. Dodać ricottę i mieszać aż składniki się połączą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Muszle napełnić szpinakiem, ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obsypać serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, aż ser się rozpuści. Podawać z gorącym sosem pomidorowym.
Składniki na sos pomidorowy:
- czerwona papryka
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- szczypta chilli
- sól morska
- łyżka oliwy z oliwek
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę, czosnek obrać, drobno posiekać.
Na rozgrzanej oliwie zrumienić cebulkę, dodać czosnek, następnie paprykę. Wszystko podsmażyć do dość mocnym ogniu. Dodać pomidory świeże i mieszankę przypraw, podgrzewać aż część wody odparuje. Zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować. Gdyby sos był za rzadki, podgrzewać aż odparuje i zgęstnieje. Doprawić solą i chilli do smaku.
Gorący rozlać na talerze i ułożyć na nim zapieczone muszle ze szpinakiem.
Smacznego :)
Pieknie je podalas,bardzo smacznie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane muszelki :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką chęcią taką porcję na dzisiejszy obiad :) Uwielbiam połączenie makaronu ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńSmaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Często robię jako dodatek do mięsa, smakuje wybornie! Świetne zdjęcia!:) zapraszam też do mnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadziewane muszle<3 Muszę sobie zrobić w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńZgłodniałam!
OdpowiedzUsuńU'lala! Chyba porwę jedną ;)
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuńjestem fanką tych muszelek :) pyszności!
OdpowiedzUsuńwspaniałosci dziś serwujesz.
OdpowiedzUsuńAle pyszności, sosik pomidorowy bardzo fajny, i nadzienie muszelek. Bardzo lubię suszone pomidory kamisa :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam nadziewane muszle! szpinakiem to w ogóle mniam :)
OdpowiedzUsuńMogła bym to jeść bez końca :D
OdpowiedzUsuńświetny obiad, jakbyś pomyślała o mnie:) mniam:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :-) ze szpinakiem wszystko bym zjadła , no prawie wszystko :-)
OdpowiedzUsuńZa szpinakiem nie przepadam, ale to wygląda tak apetycznie, że chyba bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńDla mnie danie idealne :)!
OdpowiedzUsuń