expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 10 listopada 2015

Bułeczki dyniowe z cynamonem

Cynamonowe bułeczki w jesiennym, dyniowym kolorze to moja propozycja, która znalazła się w najnowszym magazynie Kocioł. W tym numerze zapraszamy Was m.in. na przepisy pachnące cynamonem, mnóstwo propozycji na dania i wypieki z marchewką. Przepisy kuchni dolnośląskiej, przesiedleńców, domowa piekarnia i wywiad z Tomkiem Jakubiakiem. 

Całą treść magazynu możecie przeczytać pod tym linkiem:




Bułeczki dyniowe z cynamonem
 
Miękkie, puszyste drożdżówki z dodatkiem dyni.
Maślane i pachnące cynamonem. 




Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 125 g puree z dyni
  • 100 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 70 g masła
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko

Składniki na warstwę cynamonową:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu

Składniki na lukier:
  • 80 g cukru pudru trzcinowego
  • 3 łyżeczki wody

Dodatkowo:
  • 1 białko do posmarowania bułeczek

Drożdże kruszymy i łączymy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut by zaczyn ruszył. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, jajko, cukier, puree z dyni i masło. Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Miękkie masło dokładnie łączymy z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształcie prostokąta o wymiarach 36x26 cm. Całość smarujemy przygotowaną masą cynamonową. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy na porcje o szerokości 3 cm. Gotowe układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 15 minut do napuszenia. Smarujemy białkiem i pieczemy w temperaturze 200oC przez 20 minut.
W tym czasie cukier puder utrzeć z wodą.
Upieczone bułeczki studzimy na kratce i smarujemy lukrem.
Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Są cudowne! Kocham te cynamonowe zwijańce <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. naaajlepsze bułeczki świata! :) cudownie mięciutkie, aromatyczne.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapach cynamonu pobudza moje kubki smakowe. Uwielbiam go. Twoje bułeczki wyglądają bardzo smakowicie i chętnie zjadłabym taką na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe buły. Z chęcią bym taką teraz zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladaja rewelacyjnie! I prawie czuje jak pachna... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ one niesamowicie wyglądają! <3 Marzę by teraz rozwijać te urocze ślimaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Biorę natychmiast! Muszą być pyysznnee:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też biorę i to cała blachę, a na balkonie leżakują dwie dynie.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Dynia i cynamon, połączenie rewelacyjne! Takie bułeczki to bym zjadła z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dynia dała wspaniały kolor, a cynamon zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już czuję ten wspaniały zapach cynamonu....

    OdpowiedzUsuń
  12. już czujemy jak one muszą pachnieć i smakować - obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę cynamon i już wiem, że będzie mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieplutko jak patrze na zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie oparłabym się takiej bułeczce w te zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekłam dzisiaj te bułeczki, pyszne wyszły. Niestety za bardzo przypiekły się od spodu:( następnym razem wyjmę je parę minut szybciej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU