expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 5 listopada 2015

Tort Tiramisu


Lekki i puszysty biszkopt obficie nasączony mocną kawą i przełożony kremem na bazie żółtek i mascarpone. Nie można mu się oprzeć i wierzcie mi na jednym kawałku ciężko jest poprzestać :)  Tort który zachwyci wszystkich wielbicieli kawy. Zapraszam! 



Składniki na biszkopt:
forma o średnicy 18 cm
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki przesiać i używając szpatułki wmieszać je delikatnie w masę. 
Gotową przelać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 30 minut - aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. 
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. 

Składniki na poncz kawowy:
  • 250 ml mocnej kawy
  • 60 ml likieru Tiramisu
  • 90 g cukru
Kawę z cukrem gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do połowy. Wlewamy likier i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

Składniki na krem: 
  • 5 żółtek 
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru
Do rondelka wlewamy szklankę wody, gotujemy i zdejmujemy z palnika. Nad gorącą wodą umieszczamy miskę z żółtkami i cukrem - ucieramy 10 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Zdejmujemy miskę z rondelka i miksujemy kolejne 5 minut.
W drugiej misce krótko miksujemy serek i stopniowo dodajemy masę jajeczną. Miksujemy na  niskich obrotach aż obie masy się połączą.



Dodatkowo: 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • 200 g śmietany 30% + łyżka cukru pudru
  • podłużne biszkopty

Przestudzony biszkopt kroimy, tworząc 3 blaty. Układamy kolejno: pierwszy blat nasączony obficie ponczem kawowym, ścieramy na tarce czekoladę i wykładamy 1/2 kremu. Następnie kładziemy drugi blat i postępujemy tak samo. Kończymy 3 blatem który również nasączamy. 

Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Gotową smarujemy cienko boki tortu, następnie przyklejamy biszkopty. Pozostałą śmietaną dekorujemy wierzch tortu i oprószamy kakao. Całość obwiązujemy wstążką. 

Smacznego :) 










20 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowy i zapewne smaczny tort:-) Kupuję pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest cudowny! Mimo, ze jestem jeszcze na etapie tylko oglądania tortów, nabieram coraz większej ochoty spróbowania swoich sił :) Pięknie wygląda Łucjo!

    OdpowiedzUsuń
  3. mój ulubiony wśród tortów :) Łucjo piękna prezentacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobny już wiele razy. Uwielbiam smaki kawowe. Twój wygląda cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odświętny, uszczęśliwić może taki tort:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda uroczo z tymi biszkoptami, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie desery mogłabym jeść i jeść.. naaajlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj wierzę, wierzę! Na jednym kawałku na pewno bym nie skończyła, no chyba że cały tort byłby tym jednym kawałkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest cudowny! Kocham Tiramisu :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. gdyby ten deser stał na naszym stole... mmmm... to już byłby zjedzony :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki tort to coś dla nas :) Musi być pyszny, wygląda bardzo zachęcająco :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda po prostu cudnie, ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnie zachwycił już sam jego widok :) Marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczny! Uwielbiam tiramisu, muszę pokusić się o zrobienie tortu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU