Lekki i puszysty biszkopt obficie nasączony mocną kawą i przełożony kremem na bazie żółtek i mascarpone. Nie można mu się oprzeć i wierzcie mi na jednym kawałku ciężko jest poprzestać :) Tort który zachwyci wszystkich wielbicieli kawy. Zapraszam!
Składniki na biszkopt:
forma o średnicy 18 cm
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki przesiać i używając szpatułki wmieszać je delikatnie w masę.
Gotową przelać do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, ok. 30 minut - aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Składniki na poncz kawowy:
- 250 ml mocnej kawy
- 60 ml likieru Tiramisu
- 90 g cukru
Kawę z cukrem gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do połowy. Wlewamy likier i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Składniki na krem:
- 5 żółtek
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru
Do rondelka wlewamy szklankę wody, gotujemy i zdejmujemy z palnika. Nad gorącą wodą umieszczamy miskę z żółtkami i cukrem - ucieramy 10 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. Zdejmujemy miskę z rondelka i miksujemy kolejne 5 minut.
W drugiej misce krótko miksujemy serek i stopniowo dodajemy masę jajeczną. Miksujemy na niskich obrotach aż obie masy się połączą.
Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
- 200 g śmietany 30% + łyżka cukru pudru
- podłużne biszkopty
Przestudzony biszkopt kroimy, tworząc 3 blaty. Układamy kolejno: pierwszy blat nasączony obficie ponczem kawowym, ścieramy na tarce czekoladę i wykładamy 1/2 kremu. Następnie kładziemy drugi blat i postępujemy tak samo. Kończymy 3 blatem który również nasączamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Gotową smarujemy cienko boki tortu, następnie przyklejamy biszkopty. Pozostałą śmietaną dekorujemy wierzch tortu i oprószamy kakao. Całość obwiązujemy wstążką.
Smacznego :)
Piękny i smaczny.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy i zapewne smaczny tort:-) Kupuję pomysł:-)
OdpowiedzUsuńJest cudowny! Mimo, ze jestem jeszcze na etapie tylko oglądania tortów, nabieram coraz większej ochoty spróbowania swoich sił :) Pięknie wygląda Łucjo!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony wśród tortów :) Łucjo piękna prezentacja!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny już wiele razy. Uwielbiam smaki kawowe. Twój wygląda cudnie :-)
OdpowiedzUsuńImponujący torcik :) Moje smaki!
OdpowiedzUsuńOdświętny, uszczęśliwić może taki tort:)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo z tymi biszkoptami, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńtakie desery mogłabym jeść i jeść.. naaajlepsze! :)
OdpowiedzUsuńOj wierzę, wierzę! Na jednym kawałku na pewno bym nie skończyła, no chyba że cały tort byłby tym jednym kawałkiem ;)
OdpowiedzUsuńJest cudowny! Kocham Tiramisu :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
gdyby ten deser stał na naszym stole... mmmm... to już byłby zjedzony :D
OdpowiedzUsuńTaki tort to coś dla nas :) Musi być pyszny, wygląda bardzo zachęcająco :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńkurcze.. ale kusisz... cudenko
OdpowiedzUsuńPrzeuroczy:)
OdpowiedzUsuńtort cudo! :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudnie, ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńDostojny :D
OdpowiedzUsuńMnie zachwycił już sam jego widok :) Marzenie!
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Uwielbiam tiramisu, muszę pokusić się o zrobienie tortu :)
OdpowiedzUsuń