expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 21 listopada 2015

Sernik marchewkowy



Lekki, kremowy sernik marchewkowy z dodatkiem soku z pomarańczy. Delikatnie słodki, idealnie komponuje się z migdałowym spodem i śmietanową polewą. W optymistycznym, słonecznym kolorze. Koniecznie musicie go spróbować :)
Przepis przygotowany do 8 numeru magazynu Kocioł, który można przeczytać pod tym adresem:




Składniki na spód:
forma o średnicy 23 cm

  • 100 g herbatników
  • 100 g migdałów
  • 100 g masła

Składniki na sernik:


  • 1 kg twarogu mielonego
  • 5 jaj
  • 2 żółtka
  • 1 ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 125 ml soku ze świeżej pomarańczy
  • skórka strata z pomarańczy
  • 300 g obranej marchewki

Składniki na warstwę śmietanową:


  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy


Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia. Migdały i herbatniki rozdrabniamy w blenderze, łączymy z roztopionym masłem. Uzyskaną mieszankę wsypujemy do tortownicy i dociskając dłonią równamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Marchewkę owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200oC do miękkości. Upieczoną studzimy i miksujemy z sokiem pomarańczowym na gładko.
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera. Na wolnych obrotach miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do schłodzony spód.
Sernik pieczemy w temperaturze 170oC przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120oC i pieczemy 100 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę łączymy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Rozkładamy na serniku. Całość chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. 
Smacznego :)



19 komentarzy:

  1. Takiego jeszcze nie jadłam :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Musi być na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda zjawiskowo :) chciałbym spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik na boski kolor :) od razu kojarzy się z jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki cudny sernik! Piękny kolor i ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojoj ale cudny serniczek :-) z pewnością jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie, bardzo oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny! Nigdy bym nie pomyślała o takim serniku, aż mam ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się cudownie !Ma piękny kolorek, taki soczysty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak milion dolarów!

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za kolor! Sernik rewelacja :) Poezja...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako prawdziwy fanatyk marchewkowych wypieków jestem na tak :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale ślicznie wygląda!! :) Takiego sernika jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku ale ma śliczny kolor! Naszym sernikiem zawsze będzie dyniowy ale marchewkowy zaczyna mu zagrażać już z samego wyglądu xD

    OdpowiedzUsuń
  15. prze prze piękne i prze pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU