Strony

piątek, 25 marca 2016

Babka drożdżowa. Wesołych Świąt :)

Lekka, puszysta i pachnąca. Po prostu fantastyczna. Z dużą ilością żółtek, wzbogacona skórką cytrynową. Można dodać rodzynki, ale za nimi nie przepadamy, więc pominęłam. Lukier zrobiłam z domowym sokiem malinowym, któremu zawdzięczam ten intensywny róż :) 
Dobrze zabezpieczona zachowuje świeżość przez 4-5 dni.
Zapraszam :) 

Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych i spokojnych Świąt, spędzonych w gronie najbliższych.
Łucja :) 


Składniki:
forma na standardową babkę, z kominem, ok. 2 litry
  • 330 g mąki pszennej
  • 165 ml mleka
  • 45 g świeżych drożdży
  • 7 żółtek
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok z malin
W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 20 minut, by zaczyn ruszył.

Żółtka z cukrem ucierać przez około 10 minut na jasną, puszystą masę.
Kiedy masa będzie zgęstnieje i zdecydowanie powiększy swoją objętość dodać ją do przesianej mąki. Wlać wyrośnięty rozczyn, dodać sól, ziarenka wanilii, sok i skórkę z cytryny i wyrabiać ciasto, pod koniec dodając stopniowo roztopione masło. Całość zagniatać, aż gładkie, lśniące ciasto zacznie odchodzić od rąk.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Kiedy podwoi swoją objętość odgazować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Ponownie odstawić na 30 minut, by ciasto podrosło.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 40 minut.
Przed wyciągnięciem sprawdzić babkę patyczkiem.
Po upieczeniu lekko ostudzić i wyciągnąć z formy.
Cukier puder przesiać przez sitko i utrzeć z sokiem malinowym.
Całkowicie ostudzoną babkę polukrować.


Smacznego :) 







poniedziałek, 21 marca 2016

Babka czekoladowo-waniliowa


Kolejna babeczka do kolekcji. Czekoladowo-waniliowa. Nierówno podzieliłam masy i wyszła mi bardziej czekoladowa niż waniliowa. Wilgotna, ciężkawa, intensywna w smaku. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Bez strachu można ją upiec nawet na 2 dni przed świętami. Polecam : )

Składniki: 
forma ok. 900 g
  • 125 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek, żółtka oddzielnie od białek
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
Dodatkowo: 
80 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki masła.


W kąpieli wodnej roztopić czekoladę. 
W dużej misce ubić żółtka z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta, oraz powiększy swoją objętość. Nie przerywając ubijania wlewać powoli masło, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
Masę rozlać do dwóch miseczek. Do jednej porcji wlać stopioną czekoladę, do drugiej esencję waniliową. 
Białka ubić na sztywno, podzielić na dwie równe części i delikatnie wmieszać w ciemną i jasną masę. 
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Rozkładać naprzemiennie obie masy, następnie kilkakrotnie przeciąć masę wykałaczką, by uzyskać efekt marmurka. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 45 minut, do suchego patyczka. 
Po upieczeniu ciasto przez 10 minut studzić w formie, następnie przełożyć na kratkę. 
Gotowe zdobić czekoladą. 
Smacznego :) 


Źródło: Czekolada, Eric Lanlard




piątek, 18 marca 2016

Pascha

Pascha - w języku rosyjskim znaczy Wielkanoc. Ten słodki, wyjątkowy deser z twarogu, masła i jaj rozpoczyna w Rosji święta Wielkanocne. Podawana jest tylko raz w roku.
Jej głównym składnikiem jest suchy, słodki twaróg, masło, jaja, wanilia, bakalie, suszone owoce. Może być gotowana, lub robiona na zimno przy użyciu żelatyny.  Formowana w kształt ściętej piramidki i dekorowana rodzynkami, orzechami lub skórką pomarańczową.
U mnie w domu nie przygotowywało się paschy i w tym roku postanowiłam to zmienić. Zdecydowałam się na paschę z przepisu Agnieszki Kręglickiej. To wersja gotowana, gdzie samodzielnie przygotowuje się twaróg - ścinając mleko kwaśną śmietaną. Okazało się, że pascha to nic innego jak krem, który zazwyczaj z mamą przygotowujemy do przełożenia tortów makowych i orzechowych. Byłam tym troszkę zaskoczona, ale przynajmniej miałam pewność, że na pewno nam posmakuje. Nie znam bowiem lepszego kremu do ciast :) 
Nie pomyliłam się. Pascha jest doskonała. Delikatna, kremowa, z wyczuwalną nutą wanilii. Wypełniona orzechami. Spróbujcie :) 

Składniki:
  • 2 litry mleka, 
  • laska wanilii, 
  • 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jaj
  • 250 g miękkiego masła, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • 1 szklanka ulubionych bakalii, u mnie orzechy włoskie
  • skórka z jednej pomarańczy

Bakalie dobrze jest namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie osuszyć i pokroić nie za drobno.
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Kiedy zacznie wrzeć powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować na bardzo małym ogniu mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, nie przerywając dodawać stopniowo ser i ucierać aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać bakalie i skórkę cytrynową.
 
Wyłożoną gazą miskę napełnić kremem. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej przez noc. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i dowolnie udekorować.
Najlepiej smakuje, kiedy deser ogrzeje się do temperatury pokojowej. 
Smacznego :)

 

środa, 16 marca 2016

Sernik japoński


Sernik japoński. Niezwykle puszysty. Pieczony w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej zyskuje niepowtarzalną kremową konsystencję. Dużej ilości jajek zawdzięcza lekkość pianki. Mało skomplikowany i nie wymagający specjalnych umiejętności. Zwracam jedynie uwagę, by dokładnie zabezpieczyć formę folią aluminiową. Woda z naczynia żaroodpornego w żadnym wypadku nie może dostać się do sernika. Jeśli to Wam się uda, to sernik wyjdzie wyśmienicie. 
Nic więcej nie powiem, sami spróbujcie! :)

Składniki na formę o średnicy 20 cm.

  • 250 g mielonego twarogu
  • 100 ml mleka
  • 50g masła
  • 6 jaj
  • 140g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Twaróg, mleko i masło wkładamy do miski i umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewając w kąpieli wodnej stale mieszamy, aż składniki się połączą. Można pomóc sobie mikserem. Masę studzimy i dodajemy do niej żółtka, sok z cytryny i mąkę. Miksujemy do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier. Masę białkową delikatnie łączmy z masą serową.
Dno formy wyścielamy papierem do pieczenia. Zewnętrzną stronę blaszki dokładnie, najlepiej dwukrotnie owijamy folią aluminiową. 

Blaszkę umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym. Wlewamy masę serową, równamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości formy.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 45 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. 

Sernik studzimy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Podajemy oprószony cukrem pudrem z ulubionymi owocami.

Smacznego :) 




 

wtorek, 15 marca 2016

Babka kokosowa

Intensywnie kokosowa, o zwartej i wilgotnej konsystencji. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Jeśli lubicie kokosowe wypieki tak jak ja, ta babeczka Was nie zawiedzie. Ozdobiłam ją minimalistycznie, oprószając cukrem pudrem. Można się pokusić o zrobienie lukru lub wykończyć górę gorzką czekoladą, która dodatkowo zabezpieczy ciasto przed obsychaniem.
Polecam :)


Składniki :
  • 5 jajek
  • 130 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 200 g masła roztopionego i ostudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Jajka ubijać z cukrem ok. 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z kokosem.
Nie przerywając miksowania, dodawać do ubitych jajek na przemian mąkę z kokosem i mleko kokosowe. Na końcu wlać roztopione, ostudzone masło. Zmiksować do połączenia się składników.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40-50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła

Smacznego :) 

poniedziałek, 14 marca 2016

Rolada czekoladowa z mlecznym kremem



W zeszłą niedzielę ukazał się nasz najnowszy numer magazynu "Kocioł". Przyznać się muszę, że oczu od niego oderwać nie mogę. Jest wiosenny, lekki, po prostu piękny.
Głównymi bohaterami jest mleko i rzodkiewka. W domowej piekarni pokazujemy jak można wykorzystać pieczywo, kiedy straci już swoją pierwszą świeżość. Jest też wywiad z naszą redaktor naczelną - Kasią, oraz recenzja restauracji i reportaż z masarni w Zawidowicach.

Do lektury zapraszam, kliknijcie w link pod zdjęciem:

http://magazynkociol.pl/2016/03/dolnoslaski-magazyn-kulinarny-kociol-dziesiaty-numer/




Ze swej strony zapraszam Was dzisiaj na roladę czekoladową z uzależniającym mlecznym kremem. Roladę biszkoptową robiłam pierwszy raz. Obawiałam się, czy biszkopt nie pęknie podczas zwijania. Mój strach okazał się zupełnie niepotrzebny. Ciasto po pierwsze wyszło puszyste, po drugie było bardzo elastyczne i bez żadnych problemów zwinęło się mimo dużej ilości kremu.

 
Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 80 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Wsypujemy przesiane mąki i kakao. Szpatułką delikatnie łączymy składniki.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC z z funkcją termoobieg, przez 10 minut. Gotowy biszkopt studzimy i ściągamy papier do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 170 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Mleko, cukier i ekstrakt waniliowy zagotowujemy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo, nie przerywając miksowania wlewamy mleko. Następnie wsypujemy mleko w proszku i mieszamy do połączenia się składników.

 
Dodatkowo:
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru z wanilią


Biszkopt nasączamy wodą z cukrem waniliowym. Masę mleczną rozkładamy równo na cieście. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Owijamy papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
 
 
Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią gotową roladę.
Smacznego :) 

 

niedziela, 13 marca 2016

Przepisy na Wielkanoc




Wielkanoc tuż tuż. W najbliższych dniach będziemy przeszukiwać internet w poszukiwaniu przepisów i inspiracji na śniadanie wielkanocne i dni świąteczne. Na blogu będą to już czwarte święta i nazbierało się już trochę moich propozycji, które postanowiłam w końcu uporządkować. 
Stworzyłam zestawienie swoich ulubionych przepisów, które są już na blogu. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to trochę przeglądanie treści i szybko znajdziecie, to czego szukacie. 
Klikając w tytuł zdjęcia zostaniecie automatycznie przekierowani do przepisu. Zapraszam do przeglądania :) 
Zbiór będzie na bieżąco  aktualizowany.


Babki i babeczki






















Babka czekoladowo-waniliowa                                        Drożdżowa baba z makiem



Babka kajmakowa
Babka piaskowa

Babka pomarańczowa na piwie

Babka z kisieli

Wianuszek gdański


Babeczki wielkanocne
Babka marcepanowa
Babka cytrynowa








          Najlepsza babka drożdżowa                                                       Babka kokosowa





MAZURKI i CIASTECZKA

Mazurek kokosowy z czekoladą



Mazurek porzeczkowy
Mazurek fistaszkowy

Bułeczki zajączki

Cake pops owieczki


Cake pops kurczęta


Wielkanocne ciasteczka zajączki

Kruche ciasteczka z kardamonem


Ciasta i serniki 




Ananasowiec


 
Drożdżowy wieniec z makiem

Makowa Panienka
Kokosowe ciasto Bounty
Porzeczkowiec 
Ciasto 3Bit
Porzeczkowiec bez pieczenia
Ciasto cappuccino


Ciasto "Ślicznotka"

Sernik "Złota Rosa"
Sernik marchewkowy
Sernik z syropem klonowym

 
 
Sernik nowojorski
Sernik na śmietanie
Sernik bananowy
Sernik kajmakowy
Sernik wiedeński
Sernik zebra


Sernik na czekoladowym spodzie brownie

                                                                Miodownik









                              Na słono:

Chlebowe miseczki
Chlebowe miseczki II


Żurek wielkanocny na zakwasie

 
Zakwas na żurek


Sałatki

Sałatka z łososiem i chrupiącym jarmużem
Sałatka gyros

Sałatka wiosenna


Pasta jajeczna z rzeżuchą

Lekka sałatka z tuńczykiem
Jajka faszerowane awokado


Sałatka z jajkiem i rzodkiewką







Ser, awokado, łosoś
Tuńczyk, ryż, kukurydza

Jajko, awokado, czosnkowe grzanki

Sałatka marchewka, jajko, ananas
Sałatka z tortellini i serem
Jajka faszerowane szynką i serem


Sałatka z kurczakiem curry, winogronem i migdałami
Sałatka z paluszków krabowych

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane pieczarkami i prażonym słonecznikiem


Mięsa, pasztety


Schab gotowany, pięciominutowy
Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i ananasem


Domowy pasztet mięsny
Galaretka drobiowa 





Biała kiełbasa pieczona w piwie







Pasztet drobiowy z wątróbką 



Pasztet z ciecierzycy, wegetariański
Pasztet z selera, wegetariański