expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 5 lipca 2014

Sałatka z awokado, jajkiem i czosnkowymi grzankami

Idealna na leniwe, weekendowe śniadania. Jajko na miękko, czosnkowa grzanka, awokado i chilli. Podane na sałacie  z lekkim dressingiem. Zapraszam :) 

Składniki na 2 porcje:
  • po kilka liści sałaty strzępiastej i endywii
  • garść rukoli
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • 2 cm papryczki chilli
  • duże awokado
  • 4 kromki bagietki
  • saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
Przy pomocy pędzelka bagietkę posmarować z obu stron łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Pokroić w kosteczkę i zrumienić na suchej patelni. 

Przygotować dressing. W łyżce soku z cytryny rozpuścić sól, cukier i pieprz. Dodać musztardę, tymianek i pozostały olej Kujawski z czosnkiem. Składniki wymieszać, aż uzyskamy jednolitą emulsję. 

Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Awokado pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Chilli drobno pokroić. Składniki połączyć, skropić dressingiem, lekko zamieszać. ułożyć obrane i przekrojone na pół jajka. Podawać z grzankami. 
Smacznego :) 






Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez Majanowe Pieczenie - "Kujawski ze smakiem do sałatek"
organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl 


8 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU