Idealna na leniwe, weekendowe śniadania. Jajko na miękko, czosnkowa grzanka, awokado i chilli. Podane na sałacie z lekkim dressingiem. Zapraszam :)
Składniki na 2 porcje:
- po kilka liści sałaty strzępiastej i endywii
- garść rukoli
- 2 jajka ugotowane na miękko
- 2 cm papryczki chilli
- duże awokado
- 4 kromki bagietki
- saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem
- łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
Przy pomocy pędzelka bagietkę posmarować z obu stron łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Pokroić w kosteczkę i zrumienić na suchej patelni.
Przygotować dressing. W łyżce soku z cytryny rozpuścić sól, cukier i pieprz. Dodać musztardę, tymianek i pozostały olej Kujawski z czosnkiem. Składniki wymieszać, aż uzyskamy jednolitą emulsję.
Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Awokado pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Chilli drobno pokroić. Składniki połączyć, skropić dressingiem, lekko zamieszać. ułożyć obrane i przekrojone na pół jajka. Podawać z grzankami.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez Majanowe Pieczenie - "Kujawski ze smakiem do sałatek"
organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
ale pysznosci
OdpowiedzUsuńPorywam i zajadam ze smakiem ,pyszna.
OdpowiedzUsuńtakie sniadanko chetnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie podana :)
OdpowiedzUsuńA jajka ugotowane w sposób idealny<3
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje, :) Dziękuję za zgłoszenie
OdpowiedzUsuńmniam!:) już się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńale bym sobie taką zjadła :-)
OdpowiedzUsuń