Dziś przedstawiam Wam przepis na wspaniały sernik z kajmakiem, na spodzie z ciasteczek zbożowych i solonych orzeszków ziemnych. Nie zastanawiajcie się długo, ponieważ jest to sernik idealny! Lekki, nie za słodki, z lekko słonym spodem i słodką polewą kajmakową u góry. Obsypany prażonym płatkami migdałowymi.
Mój mąż za sernikami nie przepada, ale ten gotowy byłby zjeść cały :) i nawet mój roczny synuś zjadał go ze smakiem :D
Składniki na spód:
- 50 g solonych orzeszków ziemnych
- 80 g kruchych ciasteczek zbożowych
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
Tortownicę o średnicy 20 cm (może być większa, sernik będzie niższy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmielić blenderem. Mieszankę wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 12 minut.
Składniki na masę serową:
- 230 g masy kajmakowej
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 łyżka mąki pszennej
W misie utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kajmak i utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać kolejno jajka, nadal ucierając dodawać stopniowo ser i mąkę. Dokładnie wszystko zmiksować.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wyrównać i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Piec 45-50 minut, po 30 minutach sprawdzić czy sernik za bardzo się nie rumieni, jeśli tak to przykryć go folią aluminiową. Po 50 minutach wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostygnięciu wyciągnąć z piekarnika.
Składniki na polewę:
- 170 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni.
W rondelku o grubym dnie podgrzewać na małym ogniu masę kajmakową z mlekiem, do monumentu aż masa zrobi się płynna. Gdyby masa miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać.
Polewą polać ostudzony sernik i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Smacznego :)
Źródło: White Plate
Wygląda obłędnie !! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCudownie wygląda.
OdpowiedzUsuńWow! nie pozostaje nic innego,jak zaparzyc kawe do tak pysznego serniczka:)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na taki sernik od dawna ;) Prezentuje się kapitalnie! ;)
OdpowiedzUsuńPaulina nie zwlekaj zbyt długo bo dużo tracisz :)
Usuńwyobrażam sobie jakie to cudowne połączenie kajmakowego sera i lekko słonego spodu :)
OdpowiedzUsuńBłogosławieństwo Pana nad tym blogiem!
OdpowiedzUsuńMigdały rewelacyjnie wyglądają na serniczku, aż chce się jeść oczami
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńOmmniam!. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda choć pewnie jest mega słodki:P
OdpowiedzUsuńjego słodkość jest idealnie wyważona :)
UsuńSerniczek i to jeszcze z kajmakem - jakie to musi być pyszne! :) nie dziwię się synusiowi - wie co dobre :)
OdpowiedzUsuń:) o tak Mały od niemowlaka wie co dobre :)
UsuńCudowny sernik Łucjo. Z kajmakiem jest pyszny. Nie dziwię sie,że tak Wam smakował:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziękuję :)
UsuńGenialnie wygląda, cały Twój blog pięknieje z dnia na dzień, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Veggie za bardzo miłe słowa :*
UsuńWygląda wspaniale i ten kajmak:-) Ja właśnie robię powtórkę ze świąt z mazurkiem kajmakowym;-)
OdpowiedzUsuńJaki cudowny!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony! hehe i gdyby nie resztki zdrowego rozsądku też mogłabym go zjeść w całości :)
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek, nic tylko zajadać do kawy :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że kajmakowego sernika jeszcze nie robiłam i nawet nie jadłam, jak patrzę na Twój to myślę, że czas to zmienić:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki,a u Ciebie taki ich wybór :))
OdpowiedzUsuńrobiłam, prze-pyszny! :) Tylko jakoś nie pomyślałam o migdałach, a szkoda..
OdpowiedzUsuńpiękny ci wyszedł!
Cudowny! Pięknie wygląda i w smakuj musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuń