expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 5 kwietnia 2013

Sernik kajmakowy

Dziś przedstawiam Wam przepis na wspaniały sernik z kajmakiem, na spodzie z ciasteczek zbożowych i solonych orzeszków ziemnych. Nie zastanawiajcie się długo, ponieważ jest to sernik idealny! Lekki, nie za słodki, z lekko słonym spodem i słodką polewą kajmakową u góry. Obsypany prażonym płatkami migdałowymi. 
Mój mąż za sernikami nie przepada, ale ten gotowy byłby zjeść cały :) i nawet mój roczny synuś zjadał go ze smakiem :D

Składniki na spód:
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 80 g kruchych ciasteczek zbożowych
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
Tortownicę o średnicy 20 cm (może być większa, sernik będzie niższy, ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmielić blenderem. Mieszankę wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 12 minut.

Składniki na masę serową:
  • 230 g masy kajmakowej
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 600 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
W misie utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kajmak i utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać kolejno jajka, nadal ucierając dodawać stopniowo ser i mąkę. Dokładnie wszystko zmiksować. 
Masę serową wylać na podpieczony spód. Wyrównać i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Piec 45-50 minut, po 30 minutach sprawdzić czy sernik za bardzo się nie rumieni, jeśli tak to przykryć go folią aluminiową. Po 50 minutach wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostygnięciu wyciągnąć z piekarnika.

Składniki na polewę:
  • 170 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła
Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni.

W rondelku o grubym dnie podgrzewać na małym ogniu masę kajmakową z mlekiem, do monumentu aż masa zrobi się płynna. Gdyby masa miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie wymieszać. 
Polewą polać ostudzony sernik i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Sernik schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Smacznego :)

Źródło: White Plate

27 komentarzy:

  1. Wow! nie pozostaje nic innego,jak zaparzyc kawe do tak pysznego serniczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę na taki sernik od dawna ;) Prezentuje się kapitalnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina nie zwlekaj zbyt długo bo dużo tracisz :)

      Usuń
  3. wyobrażam sobie jakie to cudowne połączenie kajmakowego sera i lekko słonego spodu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Błogosławieństwo Pana nad tym blogiem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdały rewelacyjnie wyglądają na serniczku, aż chce się jeść oczami

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie wygląda choć pewnie jest mega słodki:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jego słodkość jest idealnie wyważona :)

      Usuń
  7. Serniczek i to jeszcze z kajmakem - jakie to musi być pyszne! :) nie dziwię się synusiowi - wie co dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) o tak Mały od niemowlaka wie co dobre :)

      Usuń
  8. Cudowny sernik Łucjo. Z kajmakiem jest pyszny. Nie dziwię sie,że tak Wam smakował:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialnie wygląda, cały Twój blog pięknieje z dnia na dzień, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Veggie za bardzo miłe słowa :*

      Usuń
  10. Wygląda wspaniale i ten kajmak:-) Ja właśnie robię powtórkę ze świąt z mazurkiem kajmakowym;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mój ulubiony! hehe i gdyby nie resztki zdrowego rozsądku też mogłabym go zjeść w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny serniczek, nic tylko zajadać do kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyznam się szczerze, że kajmakowego sernika jeszcze nie robiłam i nawet nie jadłam, jak patrzę na Twój to myślę, że czas to zmienić:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam serniki,a u Ciebie taki ich wybór :))

    OdpowiedzUsuń
  15. robiłam, prze-pyszny! :) Tylko jakoś nie pomyślałam o migdałach, a szkoda..
    piękny ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny! Pięknie wygląda i w smakuj musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU