Lekkie i kruche ciasteczka z marcepanem. O mocno migdałowym smaku i aromacie.
Równie szybko się je przygotowuje co zjada :) Polecam do kawki, a dzieciom do mleka lub kakao :)
Składniki:
- 130 g masy marcepanowej
- 60 g drobnego cukru
- 90 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Masło utrzeć z cukrem, masą marcepanową, żółtkami i aromatem. Stopniowo dodawać mąki. Chwilę zmiksować i zagnieść gładkie, miękkie ciasto.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać, zachowując odstęp, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem zrobić wzorek w kratkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, 12-15 minut, aż się zrumienią.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Fajne ciasteczka:)Ja bardzo rzadko piekę takie drobne słodkości,raczej jest to ciasto większego formatu,ale muszę się wreszcie zabrać za ciasteczka również.
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają, poproszę jedno do kawusi:D
OdpowiedzUsuńAle zabawnie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńKocham marcepan, a takie ciasteczka to już w ogóle rozkosz! :)
OdpowiedzUsuńOj,chyba by u mnie długo nie postały, bo mam wielbicieli marcepanu w domu ;-)
OdpowiedzUsuńwszystko z marcepanem jest skazane na sukces !
OdpowiedzUsuńDawno nie byłam u Łucji, a tu takie fajowe ciacha!
OdpowiedzUsuńCiastka z marcepanem to jest To! :}
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, tak myślę żeby je zrobić. Przepis jest super :-)
OdpowiedzUsuńZnam te ciasteczka, są świetne:)
OdpowiedzUsuń