Ostatnio moim ulubionym deserem są płatki owsiane z bananami, dlatego gdy miałam robić dla dzieci placuszki z bananami, postanowiłam zrobić je, nie tradycyjnie z mąki, ale właśnie z płatków. Na jogurcie naturalnym, z bananami i miodem.
Wyszły wspaniałe, mięciutkie, pulchne, nie za słodkie, a przede wszystkim zdrowe. Wszyscy się nimi zajadaliśmy :) Idealnie smakują polane miodem, czekoladą lub oprószone cynamonem.
Składniki na ok. 20 małych placuszków:
- 3 banany
- 2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
- 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 30 g bardzo miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szklankę płatków owsianych połączyć z jogurtem. Odstawić na ok. 1 godzinę, by płatki zmiękły.
Banany rozgnieść widelcem i połączyć z jogurtem. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.
Na suchej patelni smażyć małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu, by się nie przypalały. Przewracać gdy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcjach:
Super pomysł! :) Placuszki wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSame superowe składniki, więc wiem, że placki pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńpychotka ! lubie bananowo owsiane placuchy ;)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo:) ostatnio za mną chodzą bananowe placuszki:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne,też robię owsiane,chociaż przepisem się różnią:)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki to poezja. Z otrębami, miodem, sama natura :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję dziewczyny za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńOwsianych jeszcze nie jadłam - trzeba to nadrobić :)
OdpowiedzUsuń