expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 18 kwietnia 2013

Ciasteczka marcepanowe

Lekkie i kruche ciasteczka z marcepanem. O mocno migdałowym smaku i aromacie. 
Równie szybko się je przygotowuje co zjada :) Polecam do kawki, a dzieciom do mleka lub kakao :)


Składniki:
  • 130 g masy marcepanowej
  • 60 g drobnego cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Masło utrzeć z cukrem, masą marcepanową, żółtkami i aromatem. Stopniowo dodawać mąki. Chwilę zmiksować i zagnieść gładkie, miękkie ciasto. 
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać, zachowując odstęp, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem zrobić wzorek w kratkę.  
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, 12-15 minut, aż się zrumienią.
Studzić na kratce.
Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki


10 komentarzy:

  1. Fajne ciasteczka:)Ja bardzo rzadko piekę takie drobne słodkości,raczej jest to ciasto większego formatu,ale muszę się wreszcie zabrać za ciasteczka również.

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyglądają, poproszę jedno do kawusi:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham marcepan, a takie ciasteczka to już w ogóle rozkosz! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj,chyba by u mnie długo nie postały, bo mam wielbicieli marcepanu w domu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko z marcepanem jest skazane na sukces !

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie byłam u Łucji, a tu takie fajowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne ciasteczka, tak myślę żeby je zrobić. Przepis jest super :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam te ciasteczka, są świetne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU