expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 19 czerwca 2015

Miętowy tort bezowy z truskawką i czereśniami

Miętowe blaty bezowe z kawałkami gorzkiej czekolady, przełożone kremem mascarpone i słodkimi owocami czereśni i truskawek. 
Beza jest krucha i chrupiąca na zewnątrz, z delikatną pianką wewnątrz. Jej orzeźwiający miętowy smak doskonale komponuje się ze słodkim kremem i owocami. Zapraszam :)


Składniki na blaty bezowe:
  • 8 białek
  • 500 g drobnego cukru, lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka miętowych kropli, lub ekstraktu miętowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
Białka dokładnie ubić. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, za każdym razem dokładnie ubijając białka. Kiedy masa ubita jest na sztywno wsypać mąkę ziemniaczaną i dalej miksować przez kilka minut. Następnie wlać sok z cytryny i krople miętowe. Ubijać do połączenia się składników. Ręcznie przy użyciu szpatułki delikatnie wmieszać drobno posiekaną czekoladę. 
Dużą blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. Na nich wyłożyć masę bezową. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezy przez 2,5 godziny. 
Ostudzone blaty delikatnie ściągnąć z papieru. 



Składniki na krem:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • truskawki  i czereśnie
  • kilka listków mięty
Śmietankę ubić, pod koniec dodając łyżka po łyżce mascarpone. Następnie wsypać cukier. Delikatnie zamieszać. 

Pierwszy blat bezowy ułożyć na patrze. Na nim wyłożyć 2/3 kremu i część owoców. Przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, udekorować owocami i listkami mięty. 
Smacznego :) 

34 komentarze:

  1. Mniam wspaniały. Muszę w końcu zrobić swoją bezę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo po prostu!
    Częstuję się wielką porcją, bo beza to moja słabość...

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha ! daj kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czysty obled! Uwielbiam bezowe torty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie, nawet z tą "posikaną" czekoladą, ha ha, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpiękniejszy deser jaki dziś zobaczyłam!!!.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow! aż szkoda jeść takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny jest! Beza wyszła idealnie:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna! Jutro i ja piekę podobny torcik, mam nadzieję, że choć trochę będzie tak piękny jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łucjo, totalnie mnie zatkało, w sensie pozytywnym! Genialnie przygotowałaś tort, po mistrzowsku absolutnie.
    Nie mam ręki do bezy, szkoda.
    Mimo to zapisuje przepis, bo muszę sprostać temu zadaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wygląda i te zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje kubki smakowe już się cieszą na taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Boski... aż mi mowę odjęło...

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale, podwójna beza i wyjątkowe smaki. Ach...szkoda, że na zdjęciu ;D chciałoby się spróbować już, zaraz ... pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne!!! Wygląda oszałamiająco tylko szkoda, że tak za bardzo nie szalejemy za bezą :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Łucja tort wygląda bajecznie! Jestem pod wielkim wrażeniem tego słodkiego dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Istne szaleństwo, obłędny tort!

    OdpowiedzUsuń
  18. Łucja, a Twój tort bezowy jaki cudny:-)) Jak mi już wyszła beza to będę próbowała Twojej wersji:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mięta i beza bardzo dobre smaki;)) Pyszny ten tort widać

    OdpowiedzUsuń
  20. Miętowy mniam i do tego bezowy. To ja porywam kawałek. Letnie torciki są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, ta beza wygląda po prostu nieziemsko! :)
    Świetny pomysł! *.*
    A zdjęcia naprawdę są mega! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam wszystko co bezowe. Mięta jest dodatkowym atutem w tym torcie. Bosko wygląda i pewnie niesamowicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jestem strasznym łasuchem jeśli chodzi o torty bezowe, dla mnie nie ma nic lepszego pod słońcem. Twój wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda doskonale i niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  25. nie wiem jak to sie stało,że przegapiła to cudo!!
    ale jak jeszcze smakuje tak jak wygląda to ja po prosze o cały :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU