expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 12 czerwca 2015

Sałatka z grillowanych warzyw z kaszą gryczaną




Niepalona kasza gryczana podana z grillowanymi warzywami, skropiona cytrynowo-miętowym dressingiem. Lekka i zdrowa sałatka, która świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Zapraszam :)

Kasza gryczana:

  • 125 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 250 g bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
Marchew, pietruszkę umyć, obrać i pokroić w julienne.
Kaszę gryczaną przepłukać. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać kaszę i prażyć minutę. Stopniowo wlewać gorący bulion i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Często mieszać, by kasza się nie przypaliła. Dodać masło, doprawić solą i pieprzem. Gdy kasza będzie miękka, wrzucić marchew i pietruszkę, zamieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na czas przygotowania warzyw.

Warzywa:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pieczarki
  • po ½ papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, czerwona papryka
Bakłażana, cukinię i pieczarki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w ćwiartki, paprykę w większe trójkąty. Skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dokładnie wymieszać i obsmażyć na patelni grillowej z obu stron. 

Dressing cytrynowo-miętowy

  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty

Składniki dressingu dokładnie połączyć.

Na talerzach wyłożyć grillowane warzywa i kaszę gryczaną. Wszystko skropić cytrynowo-miętowym dressingiem. 
Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Pysznie, kolorowo i ... chętnie zjadłabym taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam się głodna od samego patrzenia na tą pyszną sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i pięknie :)
    kaszę gryczaną lubimy ale tylko nie paloną- jest delikatniejsza (w/g mnie) i zdrowsza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu ja też lubię niepaloną :) jest delikatna i nie pachnie tak intensywnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od samego patrzenia ślinka cieknie :o) A zdjęcia wykonałaś perfecto <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, jak ja lubię sałatkę z rgrillowanych warzyw! Do tej pory, co prawda bez kaszy robiłam, ale czemu nie spróbować?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna sałatka, bardzo pomysłowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowity i zdrowy pomysł na obiad albo kolację:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne, smaczne danie! :) Idealna kompozycja składników!

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wyprobuje. Wspaniała kompozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyle dobroci w jednym daniu<3 i jest mój ukochany grillowany bakłażan!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysł na sałatkę extra, choć zamieniłabym kaszę;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. samo zdrowie na talerzu :) lubię takie sałatki, kolorowe a jednocześnie syte :) idealne jako lunch do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż ślinka leci! Pysznie Łucjo! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolory tego dania nas urzekły! A smak? na pewno nie jest inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie, do tego bardzo zdrowa! Świetna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna sałatka - warzywka, niepalona gryka... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bakłażan,gryczana kasza więcej do szczęścia nie potrzebuje. Jak pięknie i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU