expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 15 września 2015

Maślane rogaliki z czekoladą

Miękkie, puszyste rogaliki drożdżowe z czekoladą i marcepanem. Wzbogacone maślanką, z dodatkiem mąki orkiszowej. 
Przepis na rogaliki znajdziecie również w jesiennym numerze magazynu Kocioł. Jeśli nie zdążyliście jeszcze do niego zajrzeć, to koniecznie zróbcie to teraz :) 



Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml maślanki
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 100 g marcepanu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów


Drożdże kruszymy i łączymy z ciepłą maślanką, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy na 15 minut by zaczyn ruszył. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, 1 jajko i żółtko, cukier i roztopione masło. Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 35 cm. Kroimy na 8 porcji, na których układamy po kawałku czekolady i marcepanu. Rolujemy i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy w cieple na 20 minut.
Smarujemy białkiem, obsypujemy migdałami. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200oC.




20 komentarzy:

  1. Jakie urocze maleństwa! Idealne na szkolną przegryzkę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Marcepan, puszyste ciasto, czekolada...Łucjo...ale kusisz ;D pięknie wyglądają i z pewnością tak smakują, pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne!
    porywam jeden do porannej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne rogaliki, jak z obrazka :) cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne rogaliki! Aż chce się sięgnąć po jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie pora śniadaniowa. Ale bym takiego chciała! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ zgrabne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej - to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają znakomicie,w dodatku przepis jest świetny;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie rowniutkie! Az szkoda ich jesc :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czemu ja takich nie umiem buuuu,ale byłoby pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozmarzyłem się na myśl o takich cudownych rogalikach <3

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie bez marcepanu, a tak to rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU