expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 6 października 2015

Gofry z cukinii



Wytrawne gofry z cukinią i serem. Chrupiące, smacznie smakują podane na ciepło, lub zimno. U mnie w wersji z kremowym twarożkiem, wędzonym łososiem i szczypiorkiem. 
Upiekłam je w foremkach silikonowych, ale myślę że równie smaczne wyjdą zrobione w tradycyjnej gofrownicy. Zapraszam :)

Składniki:
4 gofry

  • 150 g cukinii
  • 1 jajko
  • ½ szklanki startego żółtego sera
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i pieprzu


Cukinię umyć, zetrzeć na drobnych oczkach, lekko posolić i pozostawić na 15 minut, by puściła sok. Dokładnie odcisnąć. Gotowej cukinii powinno być ok. 100 g.
Białko oddzielić od żółtka. Ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę, w którą delikatnie wmieszać ubite białko.
Gotowe ciasto wylać do formy silikonowej. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC, ok. 30-35 minut. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, następnie wyciągnąć gofry.

Dodatkowo:

  • 120 g kremowego twarożku
  • 100 g wędzonego łososia
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka pomidorków koktajlowych




17 komentarzy:

  1. Ale super pomysł! Gofry na wytrawnie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne :-) oj zjadłabym takie. Ja nadal nie kupiłam sobie nowej gofrownicy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sniadaniowa wersja gofrow! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na wytrawnie! Baaardzo lubię, oj baaardzo <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny pomysł! Ja też ostatnio szaleję w kuchni z cukinią;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące gofry, idealne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich nie jadłam, ale zapowiadają się bardzo pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy i bardzo smakowity pomysł na gofry! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuszą mnie ogromnie takie wytrawne gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tego jeszcze nie widziałam, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na ciasto gofrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ narobiłaś smaka na gofra teraz :) świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny pomysł na gofry, chętnie bym spróbowała takich wytrawnych :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam jak one pysznie wygladają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU