expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 20 grudnia 2015

Pstrąg po luterańsku

Ryba gotowana w ciemnym piwie z dodatkiem liści laurowych i dużej ilości cebuli. Potrawa regionalna, praktycznie nie znana poza Wrocławiem. Tradycyjnie, w ten sposób przygotowuje się karpia, ale można użyć również pstrąga.   

Potrawę przygotowałam do specjalnego, świątecznego wydania magazynu Kocioł. Sfotografowała go Gosia z bloga Trawka Cytrynowa, podczas wspólnej sesji u Żanety z Cupcake Faktory. Do zdjęć pozowała Monika z Przez ogródek.
Zapraszam do czytania i inspirowania się. W środku znajdziecie przepisy kuchni dolnośląskiej, które tradycyjnie przygotowuję się na wigilię. Nie wszystkie z nich znałam, ale każdej spróbowałam i gwarantuję że warte są przygotowania. :) 







Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 4 cebule
  • 6 listków laurowych
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy z łuski.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dokładamy pstrągi i liście laurowe. Całość zalewamy piwem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Potrawy nie przykrywamy, by płyn odparował i sos zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU