expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Tort zimowy



Tort przygotowałam na urodziny synka. Dzieci były nim oczarowane. Oblepiony cake popsami niczym kulami śnieżnymi. Błyszczący i opruszony płatkami śniegu. Sama nie mogłam oderwać od niego oczu :) 
Składa się z dwóch biszkoptów przełożonych mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki. Dekorowany masą maślaną i czekoladą. Użyłam białych pastylek Candy Melts i barwiłam je na niebiesko stopniując intensywność barwy. Całość obsypałam cukrową posypką i brokatem spożywczym.


Składniki na biszkopt:
forma o średnicy 23 cm
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
 Dodatkowo: 3/4 szklanki wody + 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać kolejno żółtka. Delikatnie szpatułką wmieszać przesiane mąki. 
Masę wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 40 minut - do momentu aż patyczek wbity w biszkopt będzie suchy. 
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Z podanych składników przygotować drugą porcję na biszkopt i rozlać go do foremek o średnicy 18 cm. Upiec według podanego przepisu. 

Wszystkie biszkopty całkowicie wystudzić. 

Jeden mały (18 cm) odłożyć. 

Składniki na masę:
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 małe słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
Śmietanę ubić, pod koniec dodając mascarpone i cukier puder. 

Biszkopt o wymiarach 23 cm i 18 cm przekroić wzdłuż dwa razy, tak by każdy z nich tworzył 3 blaty. Blaty nasączamy wodą z cukrem waniliowym. 
Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem z porzeczki, na to nakładamy masę śmietanową i kolejny biszkopt - śmietana, biszkopt. Wierzch smarujemy cienko śmietaną i układamy pierwszy mały blat. Wykładamy dżem porzeczkowy, masę śmietanową. Przykrywamy kolejnym blatem, na nim śmietana i ostatni blat. 
Tort w tym momencie najlepiej wsadzić do lodówki na kilka godzin, by się schłodził i usztywnił. 

Składniki na krem maślany:
  • 300 g miękkiego masła
  • 650 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka


Masło ucieramy mikserem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy przesiany cukier puder. Wlewamy mleko i ucieramy jeszcze 2 minuty. Masa powinna być gładka i jednolita. 
Gotową masą obłożyć cały tort. 
Składniki na cake pops:
  • odłożony wcześniej biszkopt
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g marcepanu 

 Dodatkowo:
  • 300 g białej czekolady, lub białych pastylek candy melts  
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • niebieski barwnik spożywczy
Wystudzone ciasto drobno skruszyć. Dodać serek i starty na tarce marcepan - dokładnie wymieszać, Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć i z równych porcji ciasta formować kuleczki - ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika.  
Czekoladę z dodatkiem oleju roztopić w kąpieli wodnej. 
Patyczki do szaszłyków zanurzać w roztopionej czekoladzie i wbijać w mocno schłodzone kuleczki.
Kilka z nich obtoczyć w białej czekoladzie. Następnie dodać do niej odrobinę barwnika i ponownie kilka kuleczek obtoczyć w jasnej niebieskiej czekoladzie. 
Resztę czekolady zabarwić na kolor ciemny niebieski i  obtoczyć pozostałe kuleczki. Na tym etapie, za nim czekolada zastygnie - cake popsy obsypujemy cukrową posypką.
Kiedy cake pops wyschną należy wyciągnąć patyczki.
Czekoladę która została (w razie gdyby zastygła - ponownie podgrzać) wylać na tort i zanim stężeje poukładać cake popsy. 
Całość dekorujemy cukrowymi posypkami i brokatem. 
Smacznego :)
 
 
 
 




18 komentarzy:

  1. jaaaj! Ale cudo! <3
    można się zakochać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejciu jak pięknie wygląda. Jestem nim zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny!!
    wcale sie nie dziwię, ze dzieci nie mogły oderwać od niego wzroku, sama nie mogę się napatrzeć:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na tort ! Fajna kompozycja kolorów :) zimowy :) pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju, jakie cudo!!! Nie można oderwać oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzostwo! Wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiekny! Prawdziwie zimowy...

    OdpowiedzUsuń
  9. cudownie wygląda :) ale masz talent do dekorowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale bajeczny... Szkoda, że za oknem pogoda jesienna a nie zimowa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

      Usuń
  12. Coś pięknego! :) Wesołych Świąt Kochana! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow bajeczny :) i cudnie kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU