expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 20 grudnia 2014

Seromakowiec

Sernik na makowym spodzie, dodatkowo zdobiony łatkami makowymi. Pięknie się prezentuje i to właśnie jego wygląd mnie skusił :) Zapraszam!

Użyłam formy o wymiarach ok. 20x30 cm, ciasto wyszło dość niskie, dlatego Wam polecam piec w mniejszej :)
 
Składniki na masę makową:
  • 300 g maku
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki miodu
  • + opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy, migdały
Mak zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Ostudzić i przelać na sicie wyścielonym gazą. Dokładnie odsączyć. Dodać miód, roztopione masło i ewentualnie bakalie. Wymieszać.


Składniki na ciasto makowe:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 espresso, ostudzone
  • 100 ml likieru Sheridan's, u mnie tabliczka czekolady karmelowej
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki mielonych migdałów
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć, kolejno dodawać żółtka. Wsypać masę makową i krótko zamieszać. Następnie roztopione w kąpieli wodnej czekolady, kawę, mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (zostawić na później  ok. 1/3 masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 min, wystudzić.

Składniki na masę serową:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka oddzielić od białek, a następnie utrzeć je na gładką masę z cukrem, serkiem mascarpone i ziarenkami wydrążonymi z wanilii. Do masy dodać twaróg i mąkę, dokładnie wymieszać. 
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodać do sera i delikatnie wmieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód makowy, na masie łyżką nakładać odłożone wcześniej ciasto makowe. Piec w 160 stopniach przez ok 1,5 h na programie "góra-dół"*.  Na najniższym poziomie piekarnika ustawić naczynie wypełnione gorącą wodą. Po upieczeniu  studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Naczynie z wodą wyciągnąć zaraz po upieczeniu. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 
Przed podaniem  oprószyć cukrem pudrem lub np. polać roztopioną czekoladą.
Piekąc w większej formie, mój czas pieczenia wyniósł 1 godzinę. 
 
Źródło: Yummy Lifestyle

22 komentarze:

  1. Jak dla mnie idealne połączenie :) Mam ochotę zrobić na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, super połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham to ciasto... Moja Mama robi najlepsze na swiecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciacha 2w1 są super :) bardzo je lubię a to wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. seromakowiec... mniam! kocham to ciacho, obowiązkowo u nas co roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałam je zrobić na te święta, ale chyba nie wyjdzie... Już żałuję, bo u Ciebie taki smakowity! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie połączenie, które uwielbiam, ale... kto nie uwielbia?!: D

    OdpowiedzUsuń
  8. niestety ani maku ani sernika nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie serniki łączone, coś dla mnie. Kawałek porywam bo kusisz i to bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. rany jak ja bym zjadła taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie połączenie jest genialne- wszytko to co lubię w jednym kawałku:D

    OdpowiedzUsuń
  12. I makowca i sernik uwielbiam :) Ciasto idealne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne ciasto ! Bardzo dobre połączenie maku i sera. Bardzo świąteczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam to ciacho :))) mak i ser czy może być coś lepszego :))) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo zachęcająco:)Osobiście nie piekłam,ale jadłam i było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wprosiłabym się z chęcią na kawałek, bo seromak bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli sernik, to tylko ten z dodatkiem maku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie upiekłam. Rewelacja!!! Dzięki za przepis (ktokolwiek go tam umieścił). Nawet ser wyszedł taki puszysty!
    Ludzie, pieczcie to!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU