expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 25 maja 2016

Sernik z mascarpone

Lekki i delikatny sernik na ciasteczkowym spodzie, z wyczuwalną nutką cytrynową. Podany z gorącą żurawiną. 
Sernik przygotowywałam jakiś czas temu, dlatego podałam go z żurawiną. Dziś zastąpiłabym ją truskawkami, lub rabarbarem. Z powodzeniem można pominąć owoce, ponieważ sernik sam sobie jest wystarczająco pyszny, jednak u mnie zawsze podawany jest z dodatkami. 
Pieczony w kąpieli wodnej zachowuje idealną, kremową konsystencję. Nie rośnie i nie opada,  pozostaje lekki i puszysty. Idealny :)
Polecam :)



Składniki:
forma o średnicy 23 cm
  • 160 g kakaowych herbatników 
  • 80 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 400 g mielonego twarogu 
  • 220 g cukru
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • cukier puder, do posypania
  • 250 g żurawiny 
  • sok z jednej pomarańczy
  • cukier trzcinowy do smaku 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno formy ścielimy papierem do pieczenia. Zewnętrzną stronę blaszki dokładnie, najlepiej dwukrotnie owijamy folią aluminiową. 
Herbatniki drobno kruszymy w blenderze. Łączymy z masłem. Wykładamy na dno formy. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 
Twaróg, mascarpone, jajka, wanilię, sok i skórkę z cytryny miksujemy do momentu, aż składniki się połączą.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Formę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego. Wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości foremki. 
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny, kiedy wierzch sernika się zetnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik kolejną godzinę. Na blacie pozostawimy do całkowitego wystygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem prószymy cukrem pudrem.

Żurawina na gorąco: 

W rondelku podgrzewamy sok z pomarańczy i wrzucamy żurawinę. Podsypujemy łyżką cukru i na średnim ogniu podgrzewamy aż żurawina zacznie pękać. W razie potrzeby dosładzamy i podajemy do sernika. 
Smacznego :)






Źródło: Magazyn Kuchenny 

15 komentarzy:

  1. Moja mama dałaby się pokroić za takie ciacho;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie to już wiesz co zrobić :) Jutro Dzień Mamy :)

      Usuń
  2. Wspaniały,na moje oko dobry ser i idealny smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio mam fazę na serniki- wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, muszę wypróbować, we Francji nie można dostać twarogu, więc sernik z mascarpone odpowiada mi idealnie.
    Pozdrawiam serdecznie
    Angelina (Smaki Francji)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jadłam jeszcze świeżej żurawiny :O
    Wygląda jak sernik idealny.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowicie wygląda zapraszam na nowy blog kulinarny

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyyysznie wygląda:) Tego mi teraz właśnie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z żurawiną wygląda niemal świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na sernik zawsze mam ochotę, pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaa, znalazłam serniczek (bo mam trudności w kojarzeniu imion, czy nazwisk z nazwą bloga). Świetny pomysł na podmianę spodu na kakaowy i dodatek żurawiny :-) Gin ma rację, bardzo świąteczny jest w tym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU