expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 18 listopada 2016

Szarlotka tatrzańska


Szarlotka tatrzańska. Już dawno miałam na nią ochotę. Kusiła maślanym, kruchym ciastem i dużą ilością jabłek ścielących się wysoko cienkimi warstwami. 
W końcu się skusiłam i jak to zwykle bywa, żałuję że tyle czasu z tym zwlekałam. Jeśli jeszcze nie piekliście tatrzańskiej wersji szarlotki, nie zwlekajcie i zróbcie to jeszcze w ten weekend.  Teraz jest najlepsza pora, ponieważ bez trudu dostaniecie w warzywniakach szarą renetę - odmianę jabłek, która najlepiej sprawdzi się w tym cieście.

Skorzystałam z przepisu Ani z Krainy rozkoszy podniebienia


Składniki na kruche ciasto:
forma o wymiarach 24 x 28
  • 500 g mąki 
  • 250 g masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
 
Składniki na warstwę jabłkową:
  • 3 kg szarej renety
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
 
Z podanych składników na kruche zagniatamy szybko jednolite ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. 2/3 wykładamy na dno formy wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.
Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy do zrumienienia - około 20 minut - w 190 stopniach. 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce w plastry. Można też jabłka cieniutko pokroić. Owoce obsypujemy cukrem pudrem i cynamonem i delikatnie mieszamy tak by nie połamać plasterków, a jednocześnie umożliwić równomierne rozprowadzenie cukru i cynamonu. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Plasterki układamy poziomo, dociskamy i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażalniku. 
Pieczemy w temperaturze 160 stopni, przez 60-80 minut. Do czasu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. 
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 
Smacznego :) 





 

7 komentarzy:

  1. Niesamowicie wygląda ta szarlotka. Jabłuszka tworzą taką porządną warstwę masy. Pysznie to wygląda, aż ma się ochotę na taką szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na tą szarlotkę mam smak już od jakiegoś czasu, muszę w końcu ją zrobić :) bo Twoja wygląda elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak cudnie zlistkowane jabłka:-) Uwielbiam szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile jabłek! To po prostu szarlotka idealna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU