Szarlotka tatrzańska. Już dawno miałam na nią ochotę. Kusiła maślanym, kruchym ciastem i dużą ilością jabłek ścielących się wysoko cienkimi warstwami.
W końcu się skusiłam i jak to zwykle bywa, żałuję że tyle czasu z tym zwlekałam. Jeśli jeszcze nie piekliście tatrzańskiej wersji szarlotki, nie zwlekajcie i zróbcie to jeszcze w ten weekend. Teraz jest najlepsza pora, ponieważ bez trudu dostaniecie w warzywniakach szarą renetę - odmianę jabłek, która najlepiej sprawdzi się w tym cieście.
Skorzystałam z przepisu Ani z Krainy rozkoszy podniebienia.
Składniki na kruche ciasto:
forma o wymiarach 24 x 28
- 500 g mąki
- 250 g masła, pokrojonego w kosteczkę
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Składniki na warstwę jabłkową:
- 3 kg szarej renety
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Z podanych składników na kruche zagniatamy szybko jednolite ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. 2/3 wykładamy na dno formy wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.
Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy do zrumienienia - około 20 minut - w 190 stopniach.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce w plastry. Można też jabłka cieniutko pokroić. Owoce obsypujemy cukrem pudrem i cynamonem i delikatnie mieszamy tak by nie połamać plasterków, a jednocześnie umożliwić równomierne rozprowadzenie cukru i cynamonu. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Plasterki układamy poziomo, dociskamy i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażalniku.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni, przez 60-80 minut. Do czasu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego :)
Niesamowicie wygląda ta szarlotka. Jabłuszka tworzą taką porządną warstwę masy. Pysznie to wygląda, aż ma się ochotę na taką szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńna tą szarlotkę mam smak już od jakiegoś czasu, muszę w końcu ją zrobić :) bo Twoja wygląda elegancko :)
OdpowiedzUsuńJak cudnie zlistkowane jabłka:-) Uwielbiam szarlotki.
OdpowiedzUsuńwspaniała szarlotka! :)
OdpowiedzUsuńAle cudowna,łał.
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńIle jabłek! To po prostu szarlotka idealna :)
OdpowiedzUsuń