expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 27 września 2016

Tarta z figą i kozim serem



Krucha tarta z figą, kozim serem, długo dojrzewającą szynką i orzechami. Całość skropiona miodem i cytryną. Idealne połączenie smaków od którego osobiście nie potrafię się oderwać. Jednak jeśli ktoś nie przepada za kozim serem, niech zastąpi go innym lub pominie całkowicie. Smacznego :)

Składniki na kruchy spód:
  • 165 g mąki
  • 110 g masła
  • 70 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 4 figi
  • 100 g koziego serka
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plasterków szynki długo dojrzewającej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • garść świeżej rukoli 
  • świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć w formie. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnem fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 20 minut. Następnie ściągnąć papier i dopiekać, aż się zrumieni. 
Na podpieczonym spodzie ułożyć  pokrojone w plasterki figi, szynkę, kozi serek i orzechy. 
Oliwę, sok z cytryny i miód połączyć. Skropić tartę. 
Piec w 180 stopniach, do momentu zapieczenia sera (ok. 10 minut). Przed podaniem obficie obsypać rukolą i skropić pozostały sosem cytrynowo-miodowym. 
Smacznego :)




21 komentarzy:

  1. wszystkie składniki uwielbiam.... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie koziego sera i figi :) chętnie bym spróbowała takiej propozycji :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka apetyczna! :) Uwielbiam wszystkie dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudna!
    Prawdziwie jesienne smaki!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że dobre, to w dodatku śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest przepyszne połączenie, uwielbiam figi i ser kozi razem<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie oparłabym się takiej tarcie :)Uwielbiam takie słodko-słone połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniała tarta :) też bym nie przeszła obok niej obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Urocza propozycja, wygląda pięknie i smakuje zapewne identycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, podoba mi się takie połączenie smaków :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  11. Choć za kozim serem nie przepadam, w tarcie smakuje mi jak najbardziej :) Pysznie wygląda taka z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo jestem ciekawa smaku takiego dania, nigdy nie jadłam tarty z takim nadzieniem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU