Przyszła jesień, a wraz z nią wszystkie jesienne dobrodziejstwa jakimi obdarza nas natura. W Kotle też nadszedł czas jesienny a naszym najnowszym - 13 numerem zawładnęły śliwki i bakłażany. Oprócz fantastycznych i sprawdzonych przepisów z bohaterami numeru znajdziecie w nim również dania kuchni dolnośląskiej i przesiedleńczej, artykuł o sokach Owoce Lutyni. Przepisy, które pomogą nam zwalczyć przeziębienia i wirusy, oraz wywiad z pierwszą polską kobietą - zwyciężczynią TOP CHEF Polska - Katarzyną Daniłowicz TOP CHEF Polska.
Serdecznie zapraszamy do lektury.
Ja ze swej strony przygotowałam po jednym przepisie ze śliwkami i bakłażanem.
Dziś będzie słodko i śliwkowo. Polecam prostą tartę wypełnioną śliwkami.
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 80 g masła orzechowego
- 1 łyżka jogurtu
- 12 śliwek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 białko
Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier puder, masło orzechowe i jogurt. Zagniatamy gładkie, spójne ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
W tym czasie śliwki kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Posypujemy łyżką cukru i odstawiamy, by puściły sok.
Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt koła o średnicy mniej więcej 45 cm. Na środku równomiernie rozsypujemy bułkę tartą i układamy śliwki. Brzegi ciasta zostawiamy wolne i nakładamy je na owoce. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 200oC. Podajemy z lodami, bitą śmietaną lub bezami.
Pod tym linkiem możecie przeczytać pozostałe przepisy:
wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńzachwycająca w swej prostocie :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ogromnej ochoty na taką tartę! :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda pysznie, a i do Kotła chętnie zajrzymy :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńFenomenalna <3
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńmniam! :) do ciast ze śliwkami mam słabość :)
OdpowiedzUsuńJest prześliczna! A smakować musiała wybornie :)
OdpowiedzUsuńTe jesienne smaki:)))pychotka:)
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda :) uwielbiam wypieki ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń