expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 5 września 2016

Brioszki z jagodami



Cudowne, mięciutkie bułeczki wypełnione jagodami. Pachnące masłem, oblane obficie lukrem, wprost nie można się od nich oderwać. 
Dziś pozostaje mi tylko zatęsknić za nimi i czekać na kolejny sezon jagodowy, ale może Wy macie jeszcze jagody? 
Polecam zrobić z nimi brioszki :) 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 240 g  g masła
Dodatkowo:
  • 500 g jagód + 1 łyżka mąki (suche jagody delikatnie obtoczyć w mące)
  • szklanka cukru pudru + woda - do przygotowania lukru

Jajka ubić na jasną puszystą masę. 
Suche składniki połączyć, stopniowo dodawać ubite jaja i wyrabiać na niskich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej masy. 
Następnie, nie przerywając miksowania dodawać łyżka po łyżce masło. Mieszać do momentu, aż  dokładnie połączy się z masą. Gdy będzie już całkowicie wmieszane ubijać jeszcze 10 minut. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozciągnąć na blacie, złożyć ponownie formując kulę i odstawić do wyrastania na kolejne 1,5 godziny. 
Z wyrośniętego ciasta formować nieduże kuleczki, które dłonią rozpłaszczać i nadziewać jagodami. Dokładnie zlepić brzegi i uformować okrągłe bułeczki. Gotowe układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut (w zależności od wielkości brioszki). 
Ostudzone posmarować lukrem. 
Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. pycha! :) ja zrobiłam mały zapas mrożonych jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja przepysznie... Szkoda, ze u nas nie ma jagod :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, zjadłabym teraz taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie bułeczki, to coś co uwielbiam. Bo i nadzienie pyszne i bułeczki drożdżowe. Czego chcieć więcej? Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, zabieram parę do pracy;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach cudowne:-) Z jagodami najlepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne to zdjęcie :) Porywam jedną bułeczkę! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU