expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 11 grudnia 2012

Rolada bezowa z owocami


Rzadko mi się zdarza piec dwa razy to samo ciasto, ponieważ za każdym razem chcę wypróbować coś nowego i innego :) Żeby upiec drugi raz to samo, ciasto musi być naprawdę pyszne, a wyjątkowe by piec je jeszcze kolejny raz. Do takich ciast należy prezentowana dziś rolada bezowa. Piekłam ją wiele razy z truskawkami, malinami i jagodami a teraz z brzoskwiniami  z puszki. Jest mięciutka, z lekko chrupiącą skórką, do tego bita śmietana i owoce! nie ma nic lepszego!!

Składniki:
  • 4 białka
  • 230g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 400g owoców
  • cukier puder
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia o rozmiarze 24x34 cm.
W miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. W dużej misce umieścić białka i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać ocet i dalej ubijając łyżka po łyżce dodawać cukier z mąką. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Bezę rozsmarować na papierze, zachowując co najmniej 1 cm odstępu od brzegów papieru. 
Piec w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, ok 20-25 minut. Upieczoną bezę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na parę minut do przestudzenia. Następnie rozłożyć papier do pieczenia i na niego wyłożyć bezę odwracając ją do góry nogami. Ściągnąć delikatnie papier i zostawić bezę do całkowitego przestudzenia.
Owoce drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Gotową wyłożyć na bezę. Na śmietanie rozłożyć owoce, (część owoców można zostawić do ozdobienia) pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3 cm, by przy zwijaniu rolady nadzienie nie wyciekło.
Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku. Górę rolady udekorować owocami. 
Bezę można zjeść od razu. W lodówce przechowujemy ją do 2 dni.
Smacznego :)

Źródło: Domowe Wypieki

A tu jeszcze zdjęcie rolady z malinami :) 


6 komentarzy:

  1. jadłam obie wersje i potwierdzam: PYSZNE :)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę polecam, spaghetti robi się ekspresowo i jest pyszne. Pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale kusisz tymi słodkościami

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda doskonale, a smakuje bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Al dużo tu przepisów! Dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU