expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pierniczki 2014

Mam dla Was przepis na pierniczki idealne do lukrowania. Zachowują kształt podczas pieczenia. Z ciastem dobrze się pracuje, bez trudu przeniesiemy wycięty wzór na blaszkę. Pięknie pachną, świetnie smakują. Po upieczeniu szybko twardnieją, ale pozostawione w pudełku bez przykrycia, zmiękną wciągu 2-3 dni. My zjadamy je od pierwszego dnia, nikomu nie przeszkadza to, że są twarde. Drugim sposobem na zmiękczenie jest po prostu polukrowanie pierniczków.

Jest to ostatni wpis przed Świętami, dlatego już dziś chciałabym życzyć Wam zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Samych dobrych chwil w gronie najbliższych :)


Składniki: 
  • 2 szklanka miodu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 250 g masła
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao 
  • 2 płaskie łyżeczki sody 
  • 0,7 - 1 kg mąki
W rondelku roztopić wszystko oprócz sody i mąki. Ostudzić masę. Do zimnej lub letniej dodać sodę, wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Ciasto musi pozostać klejące. W żadnym razie suche. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie odcinać po kawałku i na stolnicy podsypanej mąką, wycinać pierniczki. Gotowe układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 10-12 minut, do zarumienienia brzegów.
Upieczone ściągnąć wraz z papierem z blaszki i odstawić do wystudzenia. Zaraz po upieczeniu są miękkie, dlatego trzeba je ułożyć na płasko i pozwolić stwardnieć. 
Następnego dnia pierniczki można polukrować. 


Składniki na lukier:
  • 1 białko
  • ok. 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • ewentualnie barwniki spożywcze w żelu
Białko delikatnie rozbić widelcem, wlać sok z cytryny i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Cały czas ucierać widelcem. Ilość cukru pudru będzie uzależniona od jego wilgotności i wielkości białka. Do wykonania ramówek, kropek i linii dobry jest lukier gęsty. By sprawdzić jego konsystencję wystarczy podnieść lukier na widelcu i zlać z powrotem do miseczki, powinien być lejący ale musi zostawić ślad na lukrze. Do wypełnień lepszy jest lukier odrobinę rzadszy.  Możemy go dowolnie zabarwić lub zostać przy białych dekoracjach.
Gotowy przełożyć do worka cukierniczego. Worek mocno skręcić przesuwając lukier do rożka, który minimalnie odciąć, tak by zrobić jak najmniejszy otwór. Dowolnie udekorować. Do wypełniania większych powierzchni końcówkę naciąć troszkę więcej.  
Pierniczki dodaję do akcji "Festiwal pierniczków" prowadzonej przez Majankę :)



35 komentarzy:

  1. Bezbłędne! Poproszę takiego reniferka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne. Normalnie cudo, gratuluję zdolności :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudeńka , normalnie cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam cierpliwości do tak misternego lukrowania
    coś pięknego przygotowałaś:)
    Tobie również życzę wesołych i spokojnych Świąt
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczne pierniczki :)
    Wesołych i spokojnych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne pierniczki,jak z bajki:)
    Wszystkiego najlepszego,spokojnych,radosnych Świąt,wspaniałej rodzinnej atmosfery podczas Wigilii ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne!
    Pięknych i smacznych świąt Łucjo!

    OdpowiedzUsuń
  8. A u mnie dopiero dziś pierniczki pieczone będą...
    Pozdrawiam Świątecznie, dużo zdrowia i spokoju !

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie je udekorowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pięknie udekorowane:-)
    Zdrowych, wesołych i pełnych magii Świąt

    OdpowiedzUsuń
  11. Łucjo-pierniczki są piękne :) Niech Twoje Święta takie właśnie będą-pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Po prostu boskie! Wesołych Świąt Łucjo dla Ciebie i rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle u Ciebie wyglądają jak dzieła sztuki! Łucjo, Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne te Twoje pierniczki, aż szkoda zjadać :) Szczęśliwych i pogodnych świąt dla Ciebie i Twoich bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale śliczne i jak pięknie udekorowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierniczki robię bardzo podobne i zawsze smakują doskonale. Pięknie je udekorowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rodzinnego ciepła, smakołyków i prezentów wiele. Wesołych świat. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jesteś mistrzynią lukrowania, jak dla mnie na medal takie piękne.Ja tak nie potrafię niestety.Życzę ci zdrowych pogodnych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych.:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliczne :) Zdrowych, radosnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia Kochana, dla Ciebie i Twoich bliskich :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Są przepiękne!
    Wesołych Świąt, Kochana! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierniczki wyglądają przepięknie! Wesołych, radosnych i pogodnych świąt dla ciebie i twojej rodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  22. absolutnie idealne!!!
    Radosnych, pogodnych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne pierniczki! Radosnych Świąt! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękne pierniczki!! Zdrowych i Wesołych Świąt!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudowne pierniczki, wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Szczęśliwego Nowego roku ci życzę Łucja, aby spełniły się w nim wszystkie twoje marzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuję, wszystkiego dobrego dla Ciebie :D :*

      Usuń
  27. Bardzo fajny pomysł :) Zapraszam do siebie gdzie pokazuję mój sposób na dobry obiad :D Pozdrawiam Serdecznie w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Są cudowne! Dziękuję Ci za udział w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Śliczne te pierniczki! Kiedy ja zabieram się za ozdabianie, wychodzą mi jakieś szkaradne gremliny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU