expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 11 marca 2015

Sałatka z topinamburem i awokado



Moja kolejna propozycja podania topinamburu. Przepis znalazł się w czwartym numerze magazynu "Kocioł". 
Sałatka z awokado, topinamburem i jajkiem. Podana w miseczkach ze skórek awokado atrakcyjnie prezentuje się na stole.  Zapraszam :)

Składniki na sałatkę:
  • 2 sztuki awokado
  • 120 g topinamburu
  • 2 jajka
  • 80 g podpuszczkowego długodojrzewającego sera
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sałata do podania

Składniki na dressing:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • garść rukoli
  • 3 cm papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i octem winnym. Czosnek, chilli i rukolę bardzo drobno siekamy. Wsypujemy do oliwy, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Awokado myjemy, przecinamy wzdłuż i wyciągamy pestkę. Łyżką wyciągamy miąższ i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w ten sam sposób jajka, ser i topinambur. Składniki łączymy z przygotowanym dressingiem, mieszamy i przekładamy do miseczek ze skórek awokado. Chłodzimy trzydzieści minut w lodówce. Podajemy na liściach sałaty. 
Smacznego :)
 

20 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalna sałatka, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda;) Chyba się skuszę! Mam w ogrodzie bardzo dużo topinamburu i zastanawiałam się co można z nim zrobić;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Miseczki ze skórek awokado to fajny patent :) Zawsze powstają nam fajne łódeczki ale nigdy nie wpadłyśmy na pomysł aby podać w nich sałatkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja. Świetnie podana :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie skorzystam, a na świątecznym stole będzie bosko wyglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wiosennie u Ciebie, aż przyjemniej: ))

    OdpowiedzUsuń
  7. topinambur już do mnie jedzie, więc będę miała okazję spróbować tej sałatki- wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łucjo-wygląda wspaniale, koniecznie chcemy ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna propozycja, to połączenie smaków na pewno wypadło rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie będzie wyglądać na wiosennym stole!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio zrobiłam pastę jajeczno-awokadową, i się w niej zakochałam. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam na nią straszną chrapkę odkąd zobaczyłam ją w Kotle ... i na inne potrawy z topinamburem też:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Do tej sałatki bierzemy topinambur surowy czy gotowany?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU