expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 16 maja 2015

Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

Ucierane ciasto z białą czekoladą, zdobione warstwą rabarbarową. Miękkie i delikatne. Pyszne :) Zapraszam! 

Składniki na warstwę rabarbarową:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g zimnego masła

Składniki na ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 3 jajka
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka gęstej śmietany 18%
  • 100 g białej czekolady
Łodygi rabarbaru przekroić wzdłuż. Zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Dno formy o średnicy 23 cm wyścielić papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na papierze równo ułożyć rabarbar, na nim rozłożyć wiórki masła.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Stale miksując wbijać kolejno jajka, następnie dodać skórkę z pomarańczy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą i dodać śmietanę oraz drobno pokrojoną czekoladę. Zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę wylać na rabarbar.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni - 50 minut. 
Upieczone ostudzić na kratce, delikatnie wyciągnąć z formy i odwrócić do spodem do góry. 
Smacznego :) 

Źródło: Kuchnia, Zofia Różycka



22 komentarze:

  1. Super ciasto i wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny! Nigdy nie jadłam takiego połączenia, a serniki kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś do tej pory nie wypróbowałam przepisu na odwrócone ciast, ale po tych zdjęciach to sie zmieni - pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wypieki z rabarbarem.
    To ciasto wygląda bardzo pięknie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak namalowana tęcza:-) Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładnie wygląda;)) Może się wymienimy, za sernik na zimno z jagodami? :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe to ciasto, z chęcią bym zjadła kawałeczek. Zabieram przepis ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda Twoje ciasto. Takie nawet... landrynkowe. Bardzo mi się podoba. Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łucjo-ciasto wygląda wspaniale :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ciasto, wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Poproszę kawałeczek do kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak pięknie wygląda, muszę upiec to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam kiedyś takie - czysty obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Poprosimy o paczkę z tym pięknym różowym rabarbarem! :D
    Niestety mimo naszych intensywnych poszukiwań nie znalazłyśmy go :/

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne! :) słodycz czekolady przełamana kwaśnym rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rabarbar i biała czekolada- idealnie połączenie słodkiego i kwasnego<3

    OdpowiedzUsuń
  17. Trzeba by je wypróbować,skoro już się przekonałam do rabarbaru:)

    OdpowiedzUsuń
  18. odwrócone ciasto zawsze pięknie się prezentuje :) idealne połącznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a jak jest dodatkowo różowy to nie mogę im się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie pyszne ciacho, i fanie wygląda takie odwrócone.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU