expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 16 czerwca 2015

Biblijny chleb Ezechiela

W czerwcowej piekarni Amber zaprosiła nas do wspólnego wypiekania chleba, który zaproponowała Dana z bloga Leśny Zakątek. Po właściwą recepturę zapraszam do Dany, ponieważ ja zmieniłam przepis i upiekłam swój własny chleb. Proponowane składniki zamieniłam na kaszę jaglaną i ugotowane ziemniaki. Chleb wyszedł smaczny, pachnący i wilgotny. Długo zachowuje świeżość. Wyszedł mi dość niski, ponieważ niepotrzebnie rozłożyłam go na dwie foremki. Zapraszam do skorzystania zarówno z Dany jak i mojego przepisu. Myślę, że oba chleby są tego warte. 


Składniki na zaczyn:
  • 150g zakwasu żytniego razowego*
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100g mąki pszennej typ 750
  • 50g mąki gryczanej
  • 200g wody

* Stosunek wody do mąki to 150:100. 

Składniki zaczynu łączymy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 14 - 16 godzin. 

  • 100 g kaszy jaglanej
Jednocześnie z zaczynem, szykujemy kaszę - zalewając ją przegotowaną wodą.

Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn, 700g
  • 150g wody
  • sól morska, około 1 płaskiej łyżki
  • 300g mąki pszennej chlebowej

Dodatkowo:
  • 200 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • namoczona wcześniej kasza jaglana
Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy utłuczone ziemniaki, kaszę i stopniowo mąkę pszenną. Wszystko mieszamy, wyciągamy ciasto na blat i podsypując delikatnie mąką zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dajemy mu odpocząć około 10 minut. Następnie przekładamy do długiej keksówki. Odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrastania. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni, po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec ok 30-40 minut. Gdyby chleb za bardzo się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Gotowy, pukany od spodu wyda głuchy dźwięk. 
Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego :) 

Razem ze mną chleb upiekli:

Agnieszka z bloga Polska zupa

Amber z bloga Kuchennymi drzwiami


Dana z bloga Leśny zakątek


Ela z bloga W poszukiwaniu slowlife


Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji


Gucio z bloga Kuchnia Gucia


Renata z bloga Codziennik kuchenny


Tosia z bloga Smakowity chleb




Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Wisłę z bloga "Zapach chleba"


13 komentarzy:

  1. Wspaniały!
    Bardzo ciekawy przez fakt, że każdy mógł dobrać własny skład chleba.
    Dziękuję Ci Łucjo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy chlebek :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne dziurki ma Twój chlebek a dodatek kaszy jaglanej jest jak najbardziej biblijnym dodatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się ten przepis, jestem niesamowicie ciekawa, jak ten chleb smakował: )

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności aż ślinka cieknie
    i piękne zdjęcia
    pozdrawiam i życzę smacznych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O takim chlebku to ja nawet nie słyszałam, a szkoda bo wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Łucjo, ciekawe są Twoje zmiany. Chlebek piękny. Dziękuję za wspólne czerwcowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Łucja, pomysł z ziemniakami bardzo dobry a chleb świetnie się prezentuje. Zdjęcie piękne!
    Dziękuję za wspólne pieczenie i przesyłam pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Łucja u ciebie wszystkie chleby są biblijne i piękne. Jak dla mnie cudny. Jeszcze takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek cudny. Bardzo żałuję, że tym razem nie mogłam dołączyć;-(

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny musi być bo wygląda wspaniale :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU