expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 14 lipca 2016

Cukinia z czarną soczewicą, czosnkiem i pomidorami

Prawdziwie letni obiad. Cukinia faszerowana soczewicą, czosnkiem i pomidorkami. Całość smaczna i przyjemna. 
Lubię takie dania i w sezonie na cukinię bardzo często przygotowuję. Zazwyczaj nadziewam je kaszą, ryżem lub soczewicą, ale zdarzają się też nadzienia mięsne. Wszystko zależy od aktualnych zachcianek. Dzisiejsza wersja jest wyjątkowo lekka i orzeźwiająca. 
Przygotowanie takiego obiadu zajmuje dosłownie chwilę. U mnie sprawdza się zawsze, gdy gotuję obiad dla większej ilości osób. Cukinię warto wydrążyć dzień wcześniej. By maksymalnie skrócić czas przygotowania obgotowuję ją kilka minut i dokładnie schładzam w lodowatej wodzie. Zblanszowana spokojnie czeka w lodówce. Nie musimy tego robić, ale wówczas będzie wymagała dłuższego pieczenia. Soczewicę również gotuję dzień wcześniej. Zostaje tylko podsmażyć czosnek z pomidorami, wszystko połączyć i wrzucić do piekarnika. Prawda, że proste :) 
Zapraszam! :)


Składniki:
  • 6 małych okrągłych cukinii
  • 3/4 szklanki czarnej soczewicy
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 5 cm białej części pora
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżych liści bazylii 
  • 2 łyżki startego, twardego sera dojrzewającego
  • sól, pieprz
Cukinie umyć, ściąć górę i łyżką wyciągnąć gniazda nasienne. W dużym garnku zagotować wodę i blanszować cukinię przez 5 minut, po czym obficie przelać zimną wodą.   

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w plasterki czosnek i por. Zamieszać, wsypać skórkę i sok z cytryny. Podsmażać dwie minuty. Pomidorki nakłuć nożykiem w kilku miejscach i wrzucić na patelnię. Kiedy zaczną puszczać sok dodać soczewicę. Całość doprawić solą i pieprzem, połączyć z posiekanymi listkami bazylii i serem. 
Cukinie nadziać farszem, przykryć i ustawić w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni, około 20 minut. Podawać od razu. 
Smacznego :) 

6 komentarzy:

  1. Moje ulubione ,okrągłe cukinie.Pysznie nadziane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze zachwycam się kształtem tych cukinii, są przepiękne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak przystało na fabrykę inspiracji bardzo inspirujący pomysł ;) muszę tylko znaleźć okrągłe cukinie, bo u nas wszędzie podłużne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawa wersja faszerowanych cukinii :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU