Letni ucieraniec z czereśniami. Obowiązkowa pozycja w sezonie czereśniowym.
Na ogół nie przeszkadzają mi owoce które opadają podczas pieczenia na dno ciasta. Tu jednak podoba mi się to, że ciasto po upieczeniu odwrócone jest do góry nogami. Czereśnie, które układamy na dnie formy finalnie lądują w równym rzędzie na górze ciasta, co niewątpliwie dodaje mu uroku.
Polecam :)
Składniki:
forma o średnicy 23 cm
- 200 g masła
- 130 g cukru pudru
- 180 g mąki pszennej
- 5 dużych jaj
- 2 opakowania budyniu waniliowego (po 37 g, bez cukru)
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 600 g wydrylowanych czereśni
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny puszysty puch. Nie przerywając miksowania wbijać kolejno jajka, po każdym ucierając masę do momentu, aż jajko dokładnie połączy się z masłem.
Następnie szpatułką wmieszać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wlać ekstrakt waniliowy, krótko zamieszać.
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia, na którym ułożyć czereśnie. Na owoce wylać ciasto i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 30 minut, następnie temperaturę zwiększyć do 170 i piec kolejne 30 minut - do tzw. suchego patyczka.
Ciasto ostudzić na kratce. Ściąć górkę powstałą podczas pieczenia i odwrócić do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Inspiracja: Moje Wypieki
Takie odwracane ciasto fajnie się robi a efekt?... Jak widać, fantastyczny. Ciekawie wygląda i pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńja zawsze tak robię, jak owoce postanowią się przemieścić bez pozwolenia :)
OdpowiedzUsuńCudowne.
OdpowiedzUsuńto ciacho świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń