expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kulebiaki


Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką kapustą. Idealnie smakują podane na ciepło z gorącym barszczem czerwonym.
U mnie w domu robi się głównie pierogi i kulebiaki ze kapusty kiszonej, dlatego chętnie spróbowałam tej kombinacji. Wyszło bardzo smacznie i danie na pewno jeszcze u nas zagości. 

Tu znajdziecie inne przepisy z kapustą w roli głównej:



Liczba porcji: 16 sztuk
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli 


Składniki na farsz kapustny:
  • ½ kg kapusty
  • 3 suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 2 białka 
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz 
  • 1 białko do posmarowania kulebiaków


Drożdże z łyżką mąki rozcieramy w mleku i odstawiamy na 15 minut, by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i sól. Zagniatając, stopniowo dokładamy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Zajmuje to zazwyczaj od 1 do 1,5 godziny.
Kapustę gotujemy z namoczonymi wcześniej grzybami do miękkości. Studzimy i drobno kroimy. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy kapustę z grzybami, chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i łączymy z białkami.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Kroimy w kwadraty na ok. 16 kawałków. Na każdym układamy farsz i zlepiamy, formując podłużne bułeczki. Odstawiamy do napuszenia na 20 minut. Każdego kulebiaka smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 do 30 minut w temperaturze 190oC. Podajemy na ciepło z barszczem czerwonym.

Źródło:
Na podstawie przepisu Janiny Kansy z książki „Wykonano i przyrządzono w Izerach” .


7 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś kulebiaka przy okazji pobytu na lubelszczyźnie, smakował super, teraz widzę że całkiem prosto można sobie go wyczarować w domu

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze słodką kapustą jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU