Mam dziś dla Was przepis na słodkie drożdżówki. Cudownie pachnące ulubionym cynamonem, wzbogacone orzeźwiającą pomarańczą. Całość smakowała wyśmienicie i zniknęła w kilka minut. Wspaniale smakują z kubkiem gorącego kakao. Upieczcie, nie oprzecie się na pewno :)
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g roztopionego masła
- skórka z jednej pomarańczy
- 600 g mąki pszennej
Składniki na cynamonowe nadzienie:
- 60 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
- 10 g cynamonu
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z pomarańczy
Mleko łączymy z cukrem, łyżką mąki i drożdżami. Odstawiamy na 15 minut, by zaczyn ruszył.
Dodajemy pozostałą mąkę, jajka, roztopione masło i skórkę pomarańczową. Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto, Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Łączymy składniki nadzienia cynamonowego.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy w kształcie prostokąta o wymiarach 30 x 50 cm. Całość smarujemy nadzieniem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulonik kroimy na 2-3 cm plastry i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki pozostawiamy na blacie ok. 30 minut do napuszenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok 20 minut.
Cukier puder ucieramy z sokiem z pomarańczy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przy pomocy pędzelka smarujemy lukrem ostudzone bułeczki.
Smacznego :)
To ja poprosze jedna drozdzowke do kawy :) Wygaladaja mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńSzczególnie zimą lubię takie smaki :))
OdpowiedzUsuńcynamonowe to ja poprosze :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję kawę z szczyptą cynamonu, bułeczka by idealnie do niej pasowała :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, kuszące ślimaczki. Nabrałam ochoty na takie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne są))
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamonowe wypieki, gdyż zawsze świetnie pachną w trakcie pieczenia :)
OdpowiedzUsuńO mniam, musiały pachnieć oszałamiająco!
OdpowiedzUsuń