W niedzielę ukazał się nasz najnowszy, już 14 numer magazynu Kocioł. Koniecznie do niego zajrzyjcie. Głównymi bohaterami jest miód i kapusta. Jest piękna sesja w klimacie PRL, wywiad z Piotrem Apanelem z OVO Bar & Restaurant, artykuł o kiszonkach. Kolejne dania dolnośląskie i opowieści kuchni przesiedleńczej.
Przygotowałam dwa przepisy. Pierwszy, z miodem prezentuje dziś i zapraszam do skosztowania.
Sałatka jest smaczna, pożywna i przede wszystkim zdrowa. Pieczone buraki podane ze świeżą sałatą, cykorią, pomarańczami, orzechami i serem. Całość obficie skropiona dressingiem miodowym. Spokojnie można ją zabrać do pracy lub szkoły. Polecam :)
Magazyn Kocioł |
Składniki:
4 porcje
- 3 upieczone buraki
- 1 pomarańcza
- 150 g koziego serka
- główka sałaty
- 60 g orzechów włoskich
- cykoria
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- duża szczypta pieprzu
Buraki kroimy na 8 części. Pomarańczę filetujemy. Do miseczki przekładamy buraki, cykorię, filety z pomarańczy, porwaną sałatę i ser. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy i rozkładamy na talerzach.
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dressingiem obficie skrapiamy sałatkę.
Smacznego :)
Sałatka bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
prezentuje się wręcz wytwornie :)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńAle poezja na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana:)
OdpowiedzUsuńSałatka w takich kolorach z takimi składnikami musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie podana;)
OdpowiedzUsuńObłędna kompozycja smaków!
OdpowiedzUsuńsuper sałatka :) ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń