W niedzielę ukazał się nasz najnowszy, już 14 numer magazynu Kocioł. Koniecznie do niego zajrzyjcie. Głównymi bohaterami jest miód i kapusta. Jest piękna sesja w klimacie PRL, wywiad z Piotrem Apanelem z OVO Bar & Restaurant, artykuł o kiszonkach. Kolejne dania dolnośląskie i opowieści kuchni przesiedleńczej. 
Przygotowałam dwa przepisy. Pierwszy, z miodem prezentuje dziś i zapraszam do skosztowania. 
Sałatka jest smaczna, pożywna i przede wszystkim zdrowa. Pieczone buraki podane ze świeżą sałatą, cykorią, pomarańczami, orzechami i serem. Całość obficie skropiona dressingiem miodowym. Spokojnie można ją zabrać do pracy lub szkoły. Polecam :) 
![]()  | 
| Magazyn Kocioł | 
Składniki:
4 porcje
- 3 upieczone buraki
 - 1 pomarańcza
 - 150 g koziego serka
 - główka sałaty
 - 60 g orzechów włoskich
 - cykoria
 - 80 ml oliwy z oliwek
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 łyżki miodu
 - szczypta soli
 - duża szczypta pieprzu
 
Buraki kroimy na 8 części. Pomarańczę filetujemy. Do miseczki przekładamy buraki, cykorię, filety z pomarańczy, porwaną sałatę i ser. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy i rozkładamy na talerzach.
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dressingiem obficie skrapiamy sałatkę. 
Smacznego :) 


Sałatka bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
prezentuje się wręcz wytwornie :)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńAle poezja na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana:)
OdpowiedzUsuńSałatka w takich kolorach z takimi składnikami musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie podana;)
OdpowiedzUsuńObłędna kompozycja smaków!
OdpowiedzUsuńsuper sałatka :) ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń