Prosty, wdzięczny piegusek wzbogacony moją ulubioną żurawiną i orzechami. Delikatna słodycz połączona z kwaśnymi owocami idealnie się komponują i sprawiają, że ciasto wręcz uzależnia.
Niewiele rośnie, więc się nie przeraźcie, ale zakalca nie będzie. Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
- 6 białek
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 80 g suchego maku
- 100 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g świeżej żurawiny
- garść drobno posiekanych orzechów
- cukier puder do oprószenia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder stale miksując. Kiedy masa jest sztywna, a cukier nie wyczuwalny, partiami dodajemy mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, tak by białka nie opadły. Wlewamy masło i sok, ponownie mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy masę z żurawiną i orzechami.
Gotową masę przekładamy do formy na babkę, lub keksówki o wymiarach 26 x 11 cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek wbity w środek jest suchy.
Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Przed podaniem obficie obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Inspiracja: Smakołyki Bereniki
pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie...:-)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł:) Wygląda bardzo zimowo :))
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta lubię najbardziej - szczególnie jak są z makiem :) pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńZ żurawina jeszcze nie robiłam. Świetnie się prezentuje. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie...
OdpowiedzUsuńŁucjo-pięknie wygląda ciasto. Ma wnętrze jak smoczy owoc :) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńŁucjo,
OdpowiedzUsuńmam ochotę je upiec.
Czy można użyć całych jaj zamiast samych białek?
Aniu myślę, że jak najbardziej całe jaja się sprawdzą :)
UsuńTen piegusek z zurawina wyglada po prostu przeslicznie! Az mam ochote na kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie, lekkie ciasto jak piórko, a żurawina dodają mu tylko smaku ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńTo wygląda naprawdę mega!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Uwielbiam to ciacho, a z żurawiną musi być jeszcze lepsze;)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem żurawiny wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuń