expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 14 grudnia 2016

Piegusek z żurawiną




Prosty, wdzięczny piegusek wzbogacony moją ulubioną żurawiną i orzechami. Delikatna słodycz połączona z kwaśnymi owocami idealnie się komponują i sprawiają, że ciasto wręcz uzależnia.
Niewiele rośnie, więc się nie przeraźcie, ale zakalca nie będzie. Spróbujcie koniecznie :)



Składniki:
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g suchego maku
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  100 g świeżej żurawiny
  • garść drobno posiekanych orzechów
  • cukier puder do oprószenia

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier puder stale miksując. Kiedy masa jest sztywna, a cukier nie wyczuwalny, partiami dodajemy mak i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką, tak by białka nie opadły. Wlewamy masło i sok, ponownie mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy masę z żurawiną i orzechami. 
Gotową masę przekładamy do formy na babkę, lub keksówki o wymiarach 26 x 11 cm. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek wbity w środek jest suchy. 
Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Przed podaniem obficie obsypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego :) 

Inspiracja: Smakołyki Bereniki 

16 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł:) Wygląda bardzo zimowo :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste ciasta lubię najbardziej - szczególnie jak są z makiem :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. Z żurawina jeszcze nie robiłam. Świetnie się prezentuje. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo-pięknie wygląda ciasto. Ma wnętrze jak smoczy owoc :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Łucjo,
    mam ochotę je upiec.
    Czy można użyć całych jaj zamiast samych białek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu myślę, że jak najbardziej całe jaja się sprawdzą :)

      Usuń
  6. Ten piegusek z zurawina wyglada po prostu przeslicznie! Az mam ochote na kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie, lekkie ciasto jak piórko, a żurawina dodają mu tylko smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To wygląda naprawdę mega!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam to ciacho, a z żurawiną musi być jeszcze lepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z dodatkiem żurawiny wygląda przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU