expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 29 grudnia 2012

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami

Delikatne, pieczone filety z pstrąga, podane z duszonymi warzywami. Doskonałe na obiad, kolację, czy okazjonalne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Proste w wykonaniu i myślę, że warzywa z którymi podamy pstrąga można dowolnie zmienić. Ja na przykład, następnym razem pominęłabym bakłażana. W zamian można dodać więcej cukini lub fasolkę szparagową. W pstrągu nic nie zmienię, ponieważ wyszedł pyszny :) Polecam!


Składniki dla 4 osób:
  • 4 sztuki świeżego pstrąga (ok. 1200 g)
  • 30 g świeżego kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 cukinia (ok. 350 g), pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 g suszonej kolendry
  • 3 szt. papryki (miks 3 kolorów, ok. 500 g), pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100 g masła
  • 1 limonka, wyszorowana i sparzona
  • 1 bakłażan (300 g), pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w grubą kostkę
  • sól, do smaku
  • biały pieprz, do smaku (użyłam czarnego, świeżo mielonego)
  • 1 łyżeczka cukru 
Dodatkowo potrzebne będą wykałaczki i naczynie żaroodporne

Każdego pstrąga naciąć od strony grzbietowej (od głowy w dół, jednym cięciem). Gdy struna grzbietowa się odsłoni, wystarczy przebić nóż do końca, a następnie przesunąć nóż po strunie grzbietowej, delikatnie, w stronę ogona. Odciąć głowę razem z jedną płetwą. Oddzielić od siebie filety. Z każdego fileta odciąć od strony grzbietu kawałki ryby, wyrównując filety.

W moździerzu rozkruszyć  5 g suszonej kolendry. Posiekać 2 ząbki czosnku, wrzucić do moździerza, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, utrzeć, następnie ponownie dodać około 50 ml oliwy i ponownie ucierać. Filety posmarować marynatą na całej długości, od strony wewnętrznej. Tak zamarynowane pstrągi włożyć do lodówki na ok. 10 minut.

Po 10 minutach wyjąć zamarynowanego pstrąga z lodówki, każdy filet doprawić niewielką ilością skórki z limonki i solą. Na każdy filet położyć po kilka gałązek kopru. Każdy filet delikatnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Każdy kawałek ryby doprawić małą ilością soli. Tak przygotowaną rybę ułożyć na pergaminie w naczyniu żaroodpornym i piec z termoobiegiem, w piekarniku nagrzanym do 160°C, 12-15 minut.

W garnku rozgrzać 10 ml oliwy z oliwek. Wrzucić bakłażan, doprawić solą i chwilę smażyć na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy bakłażan zaczyna robić się przezroczysty, dolać mniej więcej 5-10 ml oliwy. Dodać cukinię. Do lekko przesmażonej cukinii dodać pokrojoną cebulę i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Chwilę smażyć, często mieszając. Warzywa przełożyć na talerz. Ponownie do garnka dodać 5-10 ml oliwy i podsmażyć pokrojoną paprykę. Podsmażoną paprykę przełożyć na talerz z warzywami.

Do garnka, w którym smażyliśmy warzywa, dodać puszkę pomidorów, niewielką ilość skórki z limonki i chwilę przesmażyć, tak żeby pomidory się rozgotowały i wymieszały razem z sosem. Dodać ok. 2/3 przygotowanej ilości masła, pokrojonego na mniejsze kawałki. Masło rozpuścić. Do garnka dodać sól i jeszcze odrobinę skórki z limonki. Gdy pomidory się prawie w całości rozgotują, całą zawartość garnka zmiksować na gładki sos. Dodać pozostałą porcję masła. Zamieszać. Doprawić małą łyżeczką cukru. Zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do sosu wrzucić wcześniej przesmażone warzywa, delikatnie mieszać. Na samym końcu dodać posiekany koper. Wyjąć pstrągi z piekarnika. Na półmisek wyłożyć warzywa z sosem. Z pstrągów wyciągnąć wykałaczki i ułożyć rybę na warzywach.
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia Lidla

3 komentarze:

  1. naprawdę smaczny - polecam na sylwestrowy wieczór
    pozdrawiam bs

    OdpowiedzUsuń
  2. wyśmienicie przyrządzony

    OdpowiedzUsuń
  3. Szampańskiej zabawy i Smacznego Nowego Roku :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU